Obavijesti

Tech

Komentari 17

Čudnovat planet: 10 stvari koje vjerojatno niste znali o Zemlji

Čudnovat planet: 10 stvari koje vjerojatno niste znali o Zemlji
1

Postoje još brojne zanimljivosti koje nas ujedno straše i fasciniraju vezano uz Zemlju, a vezane su uz čudne krajolike, zanimljive životinje i čudesne organizme

VIDEO

Bez obzira na to koliko je tehnologija napredovala pa možemo lakše predočiti i shvatiti brojne stvari o planetu Zemlji, mnoge zabavne činjenice nisu još toliko poznate u javnosti. Zemlja, iako mislimo da smo ju istražili cijelu, i dalje skriva zanimljive činjenice, javlja National Geographic

1. Sjeverni i južni pol se mijenjaju 

Svi znamo da je sjever gore, negdje iznad Aljaske i Grenlanda, a jug dolje na sredini Antarktike. No jeste li znali da se sjeverni i južni pol svakih nekoliko stotina tisuća godina zamijene? Primjerice, ako ste imali kompas prije 800,000 godina, rekao bi vam da je sjeverni pol na Antarktici. Uzrok tome je rastopljeno željezo u zemljinoj kori, no znanstvenici i dalje ne znaju zbog čega se to događa. 

kompas

2. Imamo veliki Mjesec 

Iako je prošlog tjedna nebo obasjao još jedan Supermjesec, ne mislimo konkretno na tu pojavu. Bez obzira na to koliko je on za nas vizualno velik, Mjesec je jedan od najvećih satelita u Sunčevom sustavu. Jedino tko mu je parirao u veličini bio je satelit Plutona, Charon. No, oni su na neki način bili dva ista planeta u paru koji su se kretali jedan oko drugog. 

3. Najveća migracija sisavaca je - u zraku 

Većina ljudi misli da je najveća migracija sisavaca ona kod velikih afričkih antilopa - gnuova. Njih čak 1,3 milijuna prelazi između Kenije i Tanzanije što ih svakako stavlja u jedne od najvećih migracija, no ona najveća događa se u zraku. 

Riječ je o preko 10 milijuna golemih šišmiša vrste megachiroptera koji lete između DR Konga i Zambije svake godine. 

4. Najveći živući organizam je - gljiva? 

Prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na najveće živuće organizme na Zemlji su veliki kitovi, slonovi, pa čak i koraljni grebeni. No, i tu smo u krivu jer je najveći organizam gljiva Armillaria koja se nalazi u Oregonu. Ona se proteže nevjerojatnih 3,8 kilometara diljem planine u Oregonu. 

 

5. Neki dijelovi Zemlje izgledaju kao da smo na drugom planetu

Primjer toga je zasigurno depresija Danakil u Etiopiji. Ona je ujedno najtoplija, suha, najniža i definitivno najčudnija depresija na Zemlji. Iako su izvori vruće vode, otrovnih plinova i jezera lave učinili depresiju Danakil da bude apsolutno najnepoželjnije mjesto za živjeti, život je i dalje uspio tamo. Ekosistemi koji se tamo nalaze trenutno se proučavaju kako bi pomogla istraživačima saznati ima li života na drugim planetima. 

6. Imamo "podvodne slapove" 

Iako je samo iluzija, i dalje je spektakularno vidjeti "podvodne slapove" na jugozapadnoj obali otočne države Mauricijus. 

7. Ispod naših nogu nalaze se špilje s kristalima

Prva takva špilja pronađena je u Meksiku, 2000. godine kada su rudari tražeći srebro probili njezin zid. Još jedna slična špilja pronađena je u Vijetnamu u nacionalnom parku Hang Son Doong. 

8. Neki oblaci su živi 

Ponekad prilikom zalaska sunca možemo primijetiti tamne oblake koji mijenjaju oblik, kao da su živi. To je zato što i jesu. Tvori ih stotine čvoraka, ptica koje lete zajedno u jatu, a ovaj fenomen je poznat kao murmuracija. Znanstvenici pretpostavljaju kako čvorci lete na ovaj način kada traže mjesto za gnijezda ili kada bježe od predatora. No, i dalje je misterij kako uspijevaju toliko sinkronizirano letjeti. 

9. Postoji mahovina koja raste u moru

Posidonija je biljka iz skupine morskih cvjetnica, a ime je dobila prema grčkom bogu Posejdonu. Ona je mediteranska najviše rasprostranjena morska trava i smatra se da je jedno od najstarije živućih organizama na Zemlji. Istraživanja genetičara pokazala su da bi širenje ove biljke traje vjerojatno već nekoliko stotina tisuća godina. 

Posidonia

10. Postoji kipuća rijeka 

Iako je bila legenda, "kipuća rijeka" postoji i sakrila se duboko u Amazonsku šumu u Peruu. Rijeka ne kipi doslovno, ali temperatura joj se kreće oko 93 stupnja zbog čega je vrlo opasna za sve koji, slučajno ili namjerno, uđu u nju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama