Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Daisy je robot na misiji: Svaki sat uništit će čak 200 telefona

Apple je predstavio novu generaciju robota za rastavljanje starih telefona. Daisy zna raskopati devet verzija iPhonea, a za samo sat vremena može rastaviti 200 uređaja

Foto: Apple
5 komentara

Uoči dana planeta Zemlje, Apple je predstavio novog člana svojeg tima - robota Daisy, super učinkoviti stroj koji rastavlja telefone i iz njih odvaja komponente koje se mogu reciklirati. Za razliku od Liama, Appleovog prvog robota za rastavljanje telefona koji je napravljen samo za iPhone 6, Daisy zna rastaviti devet verzija iPhonea. I to radi nevjerojatno brzo - u sat vremena može rastaviti i do 200 uređaja i sortirati njihove dijelove za reciklažu. 

Ako pretpostavimo da Daisy radi 24 sata dnevno, to bi značilo da će godišnje rastaviti 1,75 milijuna starih uređaja. Daisy je stacionirana u Appleovom pogonu u Teksasu, no kompanija planira postaviti takve sustave u Europi i na druge Appleove lokacije diljem SAD-a. 

Foto: Apple

- Nema smisla reciklirati mobilne telefone na isti način na koji recikliramo automobile ili tostere - objasnila je Appleova Lisa P. Jackson za Popular Science, objašnjavajući standardnu proceduru dekonstrukcije telefona. Staklo se razbije, aluminij se proda, a ostatak se rastavlja na hrpe plastike i metala. U tome postoji neka vrijednost, ali nije pretjerano visoka. I ništa od toga se ne vraća u elektroniku.

Foto: Apple

Osim toga, klasičnim recikliranjem nemoguće je sačuvati  magnete koji omogućavaju rad zvučnika. Ti magneti napravljeni su od rijetkih zemnih elemenata poput praseodimija i neodimija, koji se u klasičnim procesima rastale i postanu neupotrebljivi. Većina rudnika u kojima se ti elementi iskapaju nalaze se u Kini. Zbog potražnje, u procvatu su ilegalne operacije iskapanja tih elemenata, a kako je njihova cijena podložna velikim fluktuacijama, Appleu je u interesu da iz starih uređaja povrate što je moguće više materijala, nego da ih kupuju na otvorenom tržištu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message