Obavijesti

Tech

Komentari 4

Obavezna lista koju investitor prolazi s elektroinstaleterom

Obavezna lista koju investitor prolazi s elektroinstaleterom
1

Koja ćete pitanja pripremiti za električara? Sljedeći popis, "check listu", možete iskoristiti kako biste s električarem lakše definirali svoje želje i potrebe.

VIDEO

Prije izrade projekta elektroinstalacija, investitor bi trebao sa svojim arhitektom definirati pozicije prekidača, utičnica, vrstu i raspored rasvjete i ostalih električnih uređaja u stanu. Ako je s arhitektom ugovoren i projekt interijera, točan raspored i vrsta elektroopreme definira se kroz taj projekt, a ukoliko se kuća izvodi isključivo po Glavnom projektu, kako je predviđeno Zakonom o gradnji i prostornom uređenju, bilo bi dobro da prije izrade Glavnog projekta elektroinstalacija, investitor sam detaljnije definira raspored svih električnih uređaja i opreme.

«Check lista»

Sljedeći popis možete iskoristiti kako biste s električarem lakše definirali svoje želje i potrebe:
1.    željena pozicija brojila za očitavanje, ali prema propisu za postavljanje elektrodistributera
2.    elektroutičnice, izbor tipa, modela, pozicija u svakoj prostoriji (ne zaboravite vodootporne utičnice za vanjske prostore terasa, balkona i slično)
3.    strujni izvodi za različitu elektroopremu poput električnih podizača roleta, vrata, kamina s potrebom električnog napajanja, masažnih kada, napajanja za klima uređaje i sl.
4.    pozicija, vrsta, dizajn svih rasvjetnih mjesta indirektne i direktne rasvjete, od stropova, spuštenih stropova, zidova, pa do podova (najčešće uz stepenice ili u vanjske prostore)
5.    položaj, vrsta, snaga kućanskih aparata (pećnica, napa, frižidera, mikrovalnih pećnica, perilica i sušilica, kao i bojlera za pripremu tople vode i eventualnih solarnih panela
6.    instalacija antene, kablovske televizije, telefona, lan-a (internetske mreže)
7.    vatrodojava
8.    videonadzor

Utičnice i prekidači

U stambenim prostorijama se utičnice i prekidači u pravilu izvode ispod žbuke. Ispod pokrivnih ukrasnih letvica se postavljaju utičnice sa zaštitnim kontaktom (s prenaponskom zaštitom), antenske, telekomunikacijske utičnice, prekidači, dojavnici gibanja i zamračivači, termostati, prekidači za žaluzine koji se kombiniraju i postavljaju po mogućnosti u istom dizajnu. 

Instalacija kućnog govornog uređaja 

U svrhu omogućavanja dvostrane komunikacije stan-ulaz, predviđaju se kućni govorni, a u zadnje vrijeme i video uređaji koji zamjenjuju klasična 'zvonca'.

Instalacija antenskog sistema 

Antenska instalacija će omogućavati radio i TV prijem zemaljskih kanala dostupnih na predmetnom području te satelitski prijem. U glavnoj stanici ZAU je sva oprema koja omogućuje gore navedeni prijem. Primijenjen je horizontalni razvod kako bi se spriječili kvarovi izazvani nestručnim intervencijama na pojedinim utičnicama. Dobro je predvidjeti i mogućnost priključka na kabelsku televizijsku mrežu. U tu svrhu se po građevini predvide prazne instalacijske cijevi za uvlačenje kabela pri priključivanju na kabelsku mrežu. Za vanjski priključak na kabelsku mrežu stavljaju se dvije PEHD cijevi koje se od ormarića kabelske televizije (KATV) izvode iz objekta. Budući da jedna od ovih cijevi služi i za priključak na distributivnu telefonsku kanalizaciju, pored ovog ormarića se smješta i telefonski izvodni ormarić.

Telefonska instalacija 

Mjesto priključka telefonske instalacije se nalazi pri ulazu u građevinu na mjestu gdje je smješten i ormarić za unutarnji kabelski izvod.

Nakon izrade Glavnog projekta elektroinstalacije s troškovnikom potrebno je prikupiti ponude za izvođenje i nabavu opreme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta