Obavijesti

Tech

Komentari 4

Digitalna pošast: Iritacija oka pogađa 68% mlade populacije

Digitalna pošast: Iritacija oka pogađa 68% mlade populacije
1

Plava svjetlost koju emitiraju ekrani digitalnih uređaja pojačava iritaciju. Stručnjaci izvještavaju da stalna izloženost plavom svjetlu može oštetiti čak i stanice rožnice

VIDEO

Ako još niste izbacili gadgete iz spavaće sobe možda se nakon ovog istraživanja konačno predomislite. Iako više faktora utječe na digitalnu iritaciju oka, ključni je uzrok blješteći ekran gadgeta. Bez obzira radi li se o monitoru računala, ekranu laptopa, televizora, tableta ili mobitela. Sva ta jarka svjetlost je neprirodna za naše oko i nije zdrava za oko u duljim izlaganjima. 

To se posebno odnosi na milenijsku generaciju. Istraživanja pokazuju da oni dnevno provedu čak 9 sati za ekranom računala ili zaslonom mobitela ili tableta. Čak 68 posto milenijske generacije pati od posljedica digitalne iritacije oka, pokazuje studija Vijeća za vid.

Još gore je kada se tome pridodaju čitanje sitnih slova, tada se još više naprežemo da bi oko ostalo fokusirano. Kada gledamo u ekran manje trepćemo, što znači da se oko rjeđe ovlaži i to dovodi do iritacije. 

Plava svjetlost koju emitiraju ekrani digitalnih uređaja pojačava iritaciju. Stručnjaci izvještavaju da nove studije potvrđuju da stalna izloženost plavom svjetlu može čak oštetiti i stanice mrežnice, prenosi Mashable.

thevisioncouncil.org

Simptomi digitalne iritacije oka su neugodnosti poput crvenog oka, isušenog ili iziritiranog oka, zamagljeni vid i glavobolje. 

Što možete učiniti da si pomognete? Najjednostavnije je da radite pauze, i da se odmaknete od ekrana koliko god često možete. 

No, stručnjaci nisu sasvim usklađeni po tome u kojim intervalima treba uzimati pauze. Neki kažu da svakih 20 minuta treba uzeti pauzu od 20 sekundi i pogledavati u nešto udaljeno oko 5-6 metara. 

Ministarstvo rada u Kanadi preporučuje 5-minute pauze u svakom satu rada za računalom, a slično je i u Velikoj Britaniji.

Možete si pomoći i namještanjem svjetline zaslona uređaja, što je ta svjetlost bliža svjetlosti sobe bit će i manji napor za oči.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo