Obavijesti

Tech

Komentari 18

Divjak: Sve je spremno, Škola za život kreće za 8500 učenika

Divjak: Sve je spremno, Škola za život kreće za 8500 učenika
1

Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine prvi put imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u 5. i 6. razredima, rekla je ministrica u Varaždinu

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak u Varaždinu kako je na razini ministarstva sve spremno za novu školsku godinu i početak provođenja eksperimentalnog programa "Škola za život" u 74 hrvatske škole. 

Kazala je kako se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja radi "punom parom" i da je danas odaslano pismo roditeljima vezano za početak nove školske godine i početak eksperimentalnog programa.

"S obzirom da 3. rujna kreće nova školska godina, ovo je prilika da napravimo sigurno najvažniji iskorak za naše školstvo u posljednjih 20-ak godina. Eskperimentalni program Škola za život ulazi u 74 hrvatske škole za 8500 učenika, blizu dvije tisuće nastavnika i suradnika, koji su svi educirani," izjavila je ministrica te dodala da je trenutno u procesu dobava udžbenika. Ministarstvo je svoj dio odradilo i na potezu su nakladnici, koji su se obvezali da će eksperimentalni udžbenici biti spremni za sam početak školske godine i da će stići u škole. Kazala je i kako su neke škole već dobile tablete dok je u ostalima to u proceduri.

"Što se samog eksperimentalnog programa Škola za život tiče, mi prvi put ulazimo u učionice i svi smo nestrpljivi da krenemo. Što se tiče svih ostalih škola, velika je novost da ove godine prvi put imamo obveznu informatiku u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, u 5. i 6. razredima. Što se tiče opreme, mi smo prvih 218 škola opremili, onih gdje je bilo najkritičnije s obzirom na informatičku opremu," pojasnila je Divjak. Najavila je i da će do kraja ove godine još 400 do 500 škola dobiti opremu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pohvalila se i da je ministarstvo jako puno radilo na povlačenju sredstava iz Europske unije i da je u manje od godinu dana povučeno dvije milijarde. Drži da je to rekord u odnosu na, ne samo proteklo razdoblje, nego općenito koliko koje ministarstvo povlači sredstava za neke namjenske projekte.

"Pored toga, krećemo i s novim konceptom reforme za strukovno obrazovanje koje je godinama, desetljećima bilo zapostavljeno – novi kurikulumi, dualno obrazovanje, veća suradnja s poslodavcima i milijarda kuna, koja se ulaže u 25 centara kompetentnosti diljem Hrvatske, pa i u dva ovdje u Varaždinu," rekla je ministrica Divjak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto