Obavijesti

Tech

Komentari 30

Dizajnirao ju je Hrvat: Nova Toyota Yaris stigla u Hrvatsku

Dizajnirao ju je Hrvat: Nova Toyota Yaris stigla  u Hrvatsku
18

Omiljeni gradski auto u novoj je generaciji mnogo napredniji, a suprotno trendu među drugim modelima čak je kraći od prethodnika. Izgleda mnogo dinamičnije, a tako se i vozi

VIDEO

Glavni dizajner novog Yarisa je Mario Majdandžić koji je napravio odličan posao. Europski utjecaj na dizajn se vidi odmah, a ni jedan Yaris nije bio ni približno ovako atraktivan.

Novi model u dužinu ima 394 cm i čak je jedan centimetar kraći od prethodnika. No osjetno je širi i niži što dodatno potencira dinamičan izgled. Auto je i praktičniji. U kabini ima više mjesta, posebno u širinu, bolja je preglednost, a i pozicija sjedenja.

Dinamičnom izgledu prilagođen je i ostatak auta. Konstrukcija je mnogo kruća, ovjes napredniji, težište niže, a upravljač izravniji... Sve ovo znatno doprinosi boljem, dinamičnijem osjećaju u vožnji.  I na komforu se poradilo. Buka je osjetno smanjena, kao i vibracije.

Za pogon su zadužena dva benzinca i hibrid. Benzinci razvijaju 72 i 125 KS, a najatraktivnija opcija je hibrid sa 116 KS. On je potpuno prerađen. Sada se bazira na 1,5-litrenom motoru s tri cilindra, ima moćniju bateriju i snažniji električnim motor od 79 KS. Tako može mnogo više i češće voziti na struju i to čak do 130 km/h. Unatoč svemu tome i električni motor i baterija su lakši i manji nego do sada. 

Potrošnja Yarisa s hibridnim sustavom je samo 3,7 l/100 km (WLTP), a ubrzanja vrlo dobra. Do 100 km/h hibridni Yaris stiže za 9,7 sekundi,maksimalna brzina je 175 km/h a i međuubrzanja su mnogo bolja nego do sada. 

Yaris je također prepun tehnologije. Jedini u klasi nudi head-up zaslon dijagonale 10 inča, središnji zračni  jastuk između vozača i suvozača i vrlo napredne sustave za pomoć u vožnji.

Cijena osnovnog modela s benzincem od 72 KS je 106.800 kn, a osnovni hibrid košta od 130.900 kuna. Nudi se čak sedam razina opreme, od kojih je jedna, Premiere, namijenjena samo za prve modele u prodaji. Prodaja u Hrvatskoj je počela ovog tjedna, a za početak Toyota nudi povoljne i atraktivne načine financiranja putem leasinga. Do kraja godine u Hrvatskoj planiraju prodati 600 novih Yarisa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama