Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Dobro je znati: Korisni savjeti za odluku oko zamjene guma

Guma je jedini dio automobila koji je u doticaju s cestom pa se ne kaže bez razloga da ‘guma glavu čuva’

Foto: Pexels
24 komentara

Mnogi se vozači odlučuju za zamjenu ljetnih guma zimskima na vlastitim ljubimcima. Takva odluka i ne čudi s obzirom na to da je guma jedini dio automobila koji je u doticaju s cestom pa tako najviše ‘odlučuje’ kako će se automobil ‘ponašati‘.

Za promjene obvezno treba obratiti pozornost na starost i istrošenost guma. Stare i loše gume još nekako mogu prianjati na suhoj i toploj površini, ali kad stignu kiše i snjegovi, nove gume mogu biti iznimno značajan faktor sprečavanja nesreće. Gume starenjem gube bitna svojstva pa tako mogu produžiti put kočenja i utjecati na upravljanje. Preporučuje se ne koristiti ljetne gume, bez obzira na to što imaju velik profil, upravo zato što zimske gume imaju potpuno drukčiju smjesu pa puno bolje prianjaju na skliskim površinama.

Kako biste produljili vijek trajanja, poželjno je koristiti posebne naplatke za svaki set guma, jer se svakim montiranjem oštećuju i gume i naplaci. 

Kako prepoznati da guma treba zamjenu?
Zimske gume moraju imati profil najmanje 4 mm, a kako ne bi izgubile svojstva treba ih mijenjati svakih 5 godina, ako nisu već prije istrošene.

Što se događa kad su gume loše i stare?
Loše gume izgubile su svojstva pa tako možete osjetiti različita proklizavanja, duži put kočenja, pa čak i kako se volan trese za većih brzina.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zašto kotače ne mijenjati kod kuće?
Zamijeniti kotače nije ‘kvantna fizika’, ali se preporučuje za svake promjene balansirati kotače kako ne biste prekomjerno trošili gume.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Koje dimenzije guma su za moje vozilo?
Svako vozilo ima posebno propisane dimenzije kotača i guma, a te dimenzije ćete najlakše pronaći u prometnoj dozvoli automobila.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ispravno skladištenje ljetnih guma zimi
Gume je bitno držati na hladnom i suhome mjestu, zaštićene od UV zraka. Najbolji izbor su dobre garaže ili ‘hoteli za čuvanje guma’.

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message