Obavijesti

Tech

Komentari 7

Dolaze nam androidi: 'Roboti EVE i NEO njegovat će ljude...'

Dolaze nam androidi: 'Roboti EVE i NEO njegovat će ljude...'
4

Tehnološke tvrtke uložile su bogatstvo u humanoidne norveške robote kompanije 1x. Njime će upravljati operateri, no cilj im je da njima ovlada umjetna inteligencija

VIDEO

Tehnološki startup OpenAI, koji stoji iza najpopularnije umjetne inteligencije ChatGPT, uložio je 23,5 milijuna dolara u norvešku tvrtku 1X koja razvija humanog robota.

Taj android naziva EVE imat će razvijene ruke kojima će moći podizati stvari i pakirati ili raspakiravati kutije. Prema Norvežanima, trebao bi moći raditi među ljudima, a u prodaji će biti već ovoga ljeta. Prema tehnološkim analitičarima, OpenAI se na ulaganje odlučio kako bi preduhitrio rivala Elona Muska koji planira izraditi robota Tesla bota.

- OpenAI vjeruje u pristup i utjecaj koji 1X može imati na budućnost rada. Oni su predvodnici u korištenju sigurnih i naprednih tehnologija u robotici - rekao je nakon ulaganja Brad Lightcap, operativni direktor OpenAI-ja i upravitelj OpenAI Startup fonda. Uloženi novac Norvežani planiraju iskoristiti kako bi povećali proizvodnju robota u Norveškoj i Sjevernoj Americi. Najavili su odmah i kako rade na drugom dvonožnom androidu, a zvat će se NEO. Svoj proizvod otvoreno reklamiraju kao zamjenu za radnike, pa tako i one koji njeguju bolesnike, piše Daily Mail. Naime, EVE je dizajniran za nježno pomicanje i rukovanje objektima, interakciju s ljudima i dovršavanje zadataka koji se ponavljaju. Njime se upravlja pomoću virtualne stvarnosti, odnosno iza svakog robota je operater koji u kontrolnom centru sve gleda kroz "oči".

Prema stranici za zapošljavanje, tvrtka 1X trenutačno zapošljava stručnjake za umjetnu inteligenciju.

- Ako ste pametni, ljubazni, motivirani i želite graditi androide, pridružite nam se - napisali su u oglasu. Podsjetimo, tehnološki gigant Microsoft, koji je i sam uložio 10 milijardi dolara u umjetnu inteligenciju OpenAI-ja, prezentirao je svoje istraživače kako koriste sustav ChatGPT kako bi kontrolirali robota. Uz jednostavne naredbe, mogli su narediti stroju da pronađe gdje mogu zgrijati hranu, a on je sam upalio mikrovalnu pećnicu.

- Želimo pomoći ljudima da lakše komuniciraju s robotima, bez potrebe za učenjem složenih programskih jezika ili pojedinosti o robotskim sustavima - napisali su tad iz Microsofta.

Dodali su kako je ključan izazov kako naučiti ChatGPT rješavati probleme uzimajući u obzir zakone fizike i kontekst radnog okruženja te kako fizičke radnje robota mogu promijeniti stanje u svijetu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju