Obavijesti

Tech

Komentari 2

Domaće softverske tvrtke obaraju rekorde i uz Covid-19 očekuju rast prihoda 15 posto

Domaće softverske tvrtke obaraju rekorde i uz Covid-19 očekuju rast prihoda 15 posto

Rast poslovanja usprkos pandemiji: CISEx članice u 2019. ostvarile 21% rast prihoda i 17% rast zaposlenih, a u 2020. predviđaju 15% rast prihoda i 10% rast zaposlenih

VIDEO

Udruga nezavisnih hrvatskih proizvođača softvera CISEx u tradicionalnoj godišnjoj godišnjoj analizi poslovnih rezultata svojih članica objavila je kako je lani izvoz tih tvrtki rastao 39 posto u odnosu na 2018. te da su za 17 posto povećali broj zaposlenika. Unatoč Covid krizi, i ove godine očekuju rast prihoda za 15 posto, a broj zaposlenih za čak deset posto. 

Prošle godine ponovno su oborili rekorde

CISEx je analizirao financijske podatke za 2019. godinu koja je do sada rekordna po svim pokazateljima. Analiza je obuhvatila 256 tvrtki članice CISEx-a, čiji su financijski izvještaji bili javno dostupni do trenutka  analize, a oni pokazuju da ukupni prihodi naših članica (bez povezanih društava) prelaze 4,7 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva premašuju 2,1 milijardu kuna. Rast prihoda iz inozemstva je 39% u odnosu na 2018. godinu.

- Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu čak 45-47 posto, što je značajno bolje od prosjeka IT industrije gdje taj pokazatelj iznosi 36%. Istovremeno, ako promatramo pokazatelje svih 137 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi skromnih 20 posto - stoji i CISEx-ovoj analizi.

CISEx-ovci su, također, lani otvorili 1077 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 7329 zaposlenika, što je godišnji rast od 17 posto.

- Neto dobit naših članica iznosi 524 milijuna kuna, što je rast od 33% u odnosu na 2018., uz neto profitnu maržu od blizu 10%. Neto marža je rasla u odnosu na lani kad je iznosila oko  9 posto, kao rezultat jačanja izvoza, ali rezultata ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije - navode u svom priopćenju.

Također dodaju: 

- CISEx članice su apsolutni šampioni u ulaganju u nove inovativne proizvode i usluge, a dio tog ulaganja se vidi i u bilanci i iznosa stavke „Izdaci za razvoj“. U 2019. godini CISEx članice su evidentirale čak 514 milijuna kuna kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem (dvostruko više nego prethodne godine), što predstavlja 35,6% ukupnih izdataka za razvoj u cijeloj Hrvatskoj! Budućnost našeg IT sektora sigurno leži u razvoju i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, stoga je ovo dobra vijest.

- Članice CISEx-a nisu samo IT tvrtke, stoga smo posebno analizirali poslovanje članica u NKD skupini J62 te smo usporedili pokazatelje s ukupnim sektorom J62. - navode u svojoj analizi

Izvor: FINA; Obrada: Konter, CISEx

CISEx danas objedinjuje 25-30% hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika. Nedvojbena je činjenica da je CISEx iz godine u godinu sve relevantniji predstavnik ove industrije.

- CISEx članice bilježe veći rast i bolje rezultate od prosjeka IT industrije u Hrvatskoj (J62). Ukupni prihod J62 rastao za 14%, dok je kod softveraša CISEx-a rastao 17%. Naše članice imaju jači postotak rasta izvoza (27%) te se dodatno izdvajaju od prosjeka naše industrije po učešću izvoza u poslovnim prihodima koji iznosi visokih 45% dok je u J62 to 36%. Istovremeno, naše članice su iskazale u bilancama čak 52% ukupnih izdataka za razvoj vlastitih proizvoda, u odnosu na cijeli IT sektor u RH. Također, imamo veću neto profitnu maržu od prosjeka naše branše (neto marža CISEx J62 je 12% a prosjek J62 ima neto maržu od 10%). Neto dobit po zaposleniku kod naših članica iznosi prosječno 67 tis kn godišnje, dok za čitavu skupinu J62 to iznosi 64.000 kuna - navode.

Anketa o ovoj godini: Predviđaju snažan rast

Anketirali su 50 tvrtki članice, vodeći računa da su podjednako zastupljene različite kategorije tvrtki (starije i mlađe, veće imanje, oni s proizvodima i oni s uslugama itd).

- Pitali smo direktore i foundere kako vide poslovanje do kraja 2020., prema trenutnim informacijama i spoznajama koje imaju. Naravno, sve se još može puno puta i vrlo brzo promijeniti, nitko ne zna što će se u svijetu događati dalje s obzirom na COVID 19 i posljedičnu ekonomsku krizu. Podatke su nam dali prema trenutnim ugovorenim poslovima, te pritom naglašavaju da su dali konzervativnu procjenu.

U finalne rezultate ankete uključili smo samo odgovore tvrtki koje pripadaju NKD-u J62, kako bismo mogli analizirati reprezentativnost našeg uzorka u odnosu na cijeli J62 sektor - navode. 

- Smatramo da je udio anketiranih tvrtki u prihodima, izvozu i broju zaposlenika relevantan za projekciju poslovanja CISEx članica - stoji u njihovoj objavi.

- Kako bismo dobili procjenu ukupnog rata/pada prihoda, izvoza i zaposlenika, primijenili smo očekivane trendove na ostvarene rezultate anketiranih tvrtki za 2019.godinu te smo došli do gotovo nevjerojatnih podataka. Odgovori su jako različiti i zaista je teško pronaći neko pravilo. Među anketiranima imamo očekivani pad od 80% do očekivanog rasta preko 100% - stoji u priopćenju. 

- Članovi CISEx-a, unatoč COVID 19 situaciji, očekuju manje stope rasta u 2020. od onih na koje smo navikli, ali ipak i dalje ogromne stope rasta. Izgleda da su strani kupci, većinom, ipak odlučili ubrzano ulagati u digitalizaciju, baš zbog COVID 19 situacije. Smatramo kako se ove stope rasta ne mogu primijeniti na cijeli IT sektor (uzorak se ne može primijeniti na cijeli sektor jer ne odražava njegov prosjek), čak ni na cijelo CISEx članstvo, ali i da ih prepolovimo, bit ćemo zadovoljni i takvim rezultatima za 2020. Naravno, ovu analizu bi bilo dobro ponoviti na jesen, kad će vjerovano i rezultati biti pouzdaniji, a procjene će se prilagoditi i moderirati prema ostvarenju većeg dijela godine - stoji u njihovu priopćenju. Smatraju kako će u ovoj povijesnoj godini ovaj sektor imati rast. 

- Možda je to trebalo kao otrežnjenje vladajućim strukturama da shvate kako je IT vrijedan posebne pažnje u poreznom i regulatornom smislu, a što govorimo već godinama - zaključuju u svojoj analizi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo