Tech

Komentari 90

Dronom od Zadra na Ugljan: Za 12 minuta stigao Poštin paket

Dronom od Zadra na Ugljan: Za 12 minuta stigao Poštin paket

Dron koji se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unaprijed programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa

Kompanijama koje testiraju korištenje dronova za dostave sada se priključila i Hrvatska pošta koja je dronom dostavila prvi paket, i to iz Zadra na Ugljan. Autonomni dron iz Gaženice u Preko letio je 12 minuta.

Tijekom pilot-projekta dron je desetak puta uspješno dostavio pošiljke od Gaženice do Preka, a letio je i po buri. Dron koji se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unaprijed programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati koje su potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije. 

Dronovi su već dokazali svoju korisnost u kriznim situacijama i na teško dostupnim područjima, prilikom dostave, primjerice, lijekova ili protuotrova, a neke industrije već su ih uvele u svoje poslovanje. Tako se dronovi koriste pri urbanom planiranju, geografskom mapiranju, u arheologiji i građevini te poljoprivredi.

Inače, nedavno je Pošta u svojem sortirnom centru uvela i autonomne robote hrvatske tvrtke Gideon Brothers.