Obavijesti

Tech

Komentari 2

Drvena ventilirana fasada - prirodni estetski detalj

Drvena ventilirana fasada - prirodni estetski detalj
1

Drvena fasada kući daje svjež i prirodan izgled ukoliko je nova ili dobro održavana. S druge strane, loše izvedena ili neodržavana drvena fasada djeluje jeftino i staro.

VIDEO

Niti jedan drugi materijal ne ostavlja dojam udobnosti i topline doma kao što to čini drvo. U prošlosti su se kuće gradile od drva, ali je ono u graditeljstvu zamijenjeno opekom i betonom. Ipak, u modernoj arhitekturi drvo se vratilo  u ulozi drvenih fasadnih obloga ili estetskih detalja koji kući daju prirodno elegantan izgled. 

Fasadne obloge se mogu postaviti na bilo koju površinu, no svakako ih postavite slijedeći pravila stručnog postavljanja. Jedino će kvalitetno postavljanje i održavanje učiniti fasadne obloge dugoročno odličnom investicijom. 

Drvene fasade se postavljaju kao ventilirane fasade, a kako im ime kaže, propuštaju strujanje zraka. Na izolaciju koja se postavlja na vanjske zidove, montiraju se metalni ili drveni nosači, a na njih zatim drvena fasada uz pomoć spojnica. Kod takvih drvenih fasada se voda ne smije zadržavati ni na kojem dijelu već mora otjecati. Između pojedinih fasadnih elemenata mora biti prostora 3-5 mm da se drvo suši i ima mogućnost širenja i skupljanja.

Drvena fasada kući daje svjež i prirodan izgled ukoliko je nova ili dobro održavana. S druge strane, loše izvedena ili neodržavana drvena fasada djeluje jeftino i staro. Kako bi drvena fasada što duže izgledala kao nova, vrlo je važno koja vrsta drva se koristi i na koji način se drvo obrađuje prije nego se ugradi na fasadu. Vođeni preporukama da je u tu svrhu najbolji jasen, Jelušići su se obratili tvrtki PPS-Galeković koja za fasadne obloge koristi isključivo termo tretirani jasen. 

Toplinska modifikacija drveta znatno poboljšava kvalitetu i mijenja određene karakteristike drva korištenjem samo visoke temperature, tlaka i vodene pare, dakle bez ikakvih kemijskih dodataka. Vlaga drva se visokom temperaturom spušta do ispod 1%, mijenjaju se tehnička i fizička svojstva, i ravnomjerno se mijenja boja drva u tamnije tonove. Dodavanjem vodene pare ponovno se podiže vlaga. Gledajući strukturu stanica pod mikroskopom primjećuje se sličnost s drvom koje je bilo pod zemljom 200 godina. Toplinskom modifikacijom drva smanjuje se vodoupojnost, poboljšava se dimenzijska stabilnost, povećavaju se biološka trajnost i izolacijska svojstva, te ravnomjerno kroz cijeli presjek se promijeni boja u tamnije tonove. Samim time i fasadne obloge od termo tretiranog jasena postaju idealan materijal za ukrašavanje vaših domova. 

Drvene obloge u eksterijeru trebaju par godina da se adaptiraju na okolinu i mikroklimu gdje su ugrađene. U tom periodu reagiraju na vanjske uvijete (sunce, voda, sol, nečistoće) te se mijenjaju. Glavna promjena koja će se zamijetiti je promjena boje. S vremenom će boja izblijedjeti odnosno izgubiti pigment i doći će do uočljivih razlika na osunčanim mjestima i mjestima zaklonjenim od sunca. Površina drveta također će varirati. Od prvobitne glatke površine pod utjecajem atmosferskih uvjeta može doći do pojave sitnih špranja u obliku dlačica. Uz to, drvo će s vremenom dobiti sitne pore kao posljedica klimatskih i atmosferskih utjecaja. To sve ne znači da fasada propada već da stari. Pravilnim održavanje i premazivanjem drva uljem, proces starenja može usporiti, premda sivi rustikalni izgled drva ima svoju draž. Ovisno o atmosferskim utjecajima, svaka drvena obloga se širi i skuplja. Drugim riječima, drvo "radi". To je normalan proces primanja i otpuštanja vlage unutar drveta. Drvene obloge će kroz godinu prolaziti kroz dvije osnovne faze – visoke i niske vlage: kroz ljetnu fazu pod utjecajem sunca i niske vlage zbog izloženosti visokoj temperaturi elementi se skupljaju, dok kroz zimsku fazu pod utjecajem snijega, kiše i visoke vlage se šire i mogu se čak djelomično "koritati". Gubitkom vlage elementi se vraćaju u prvobitni oblik.

Ne zaboravite da drvo nije umjetni već živi materijal za koji se treba brinuti. Preporučuje se jednom do dva puta godišnje premazati drvenu fasadu zaštitnim slojevima ulja, kako bi fasadne obloge ostale očuvane od vanjskih utjecaja, pogotovo u prvim godinama korištenja. Koriste se i pigmentirana ulja kojima se možete poigrati s nijansom drveta ali najviše se koriste kako bi se usporilo starenje drva. 

Drvene fasade se najčešće koriste kao detalj na fasadi, iako se oblažu i čitave kuće, a tim detaljem će se vaša kuća sigurno istaknuti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana