Obavijesti

Tech

Komentari 6

Državnu maturu na ljetnom je roku palo 6087 pristupnika, prikupili su čak 15.822 jedinice

Državnu maturu na ljetnom je roku palo 6087 pristupnika, prikupili su čak 15.822 jedinice
1

Negativnu ocjenu iz matematike ili hrvatskog, ili iz oba predmeta, dobilo je 5296 učenika. To je manje negativnih nego lani, ali jedinicu iz nekog od ispita dobio je svaki peti gimnazijalac i svaki drugi učenik strukovnih škola

VIDEO

Neki od obaveznih predmeta državne mature na ovome je ljetnom roku palo 460 gimnazijalaca (3,9 posto), ali i čak 5.627 (37,8%) učenika strukovnih škola, pokazuju konačni rezultati državne mature. 

Ovogodišnja državna matura nije sadržavala gradivo drugog polugodišta, što je Blaženka Divjak dala izbaciti zbog dugotrajne karantene, a nije bilo nužno dobiti ni pozitivnu ocjenu iz eseja, kao prethodne dvije godine. To jest ublažilo broj negativnih ocjena u odnosu na lani, kad je maturu u ljetnom roku palo oko 8800 pristupnika. Ipak, negativnih ocjena i ove je godine poprilično mnogo, iako iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje poručuju kako su "rezultati mature dobri". Tako je jedinica ukupno bilo 15.822 (lani 19.576), odnosno, barem jednu jedinicu dobio je svaki peti gimnazijalac i svaki drugi učenik strukovnih škola, objavio je NCVVO.

Jedan obavezni ispit palo je 4296 učenika, a dva ispita je palo 1333 učenika. Ukupno je jedinica iz matematike i hrvatskog jezika bilo 6.398, pri čemu je dosta učenika palo oba predmeta. Esej koji se nije posebno ocjenjivao "spasio" je šestotinjak pristupnika.

- Ove je godine 611 pristupnika položilo ispit iz Hrvatskoga jezika, a imalo je nulu na esejskome dijelu ispita. Ti su pristupnici uvršteni na upisne rang liste fakulteta poput Prava, PMF-a, FER-a, Ekonomije - objavio je u priopćenju NCVVO.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Najbolje su ocjene i ove godine iz engleskog i drugih stranih jezika. Tako je engleski A i B razine sa stopostotnom točnošću riješilo 62 pristupnika. Obavezni su predmeti napisani bolje od izbornih. Jedan pristupnik čak tri ispita riješio je bez greške, a njih petero bez greške su riješili po dva ispita. 

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja traži hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature, kako bi se izbjegli incidenti poput ovogodišnjeg, gdje su u dvije gimnazije, u Zagrebu i Gospiću, ocjenjivači utvrdili kako su testovi previše slični, odnosno da su učenici vjerojatno prepisivali. U zagrebačkoj školi to se ustanovilo i za esej i za matematiku kod iste grupe učenika.

Ipak, dopušteno im je da testove pišu ponovo u ljetnom roku. Pokazalo se da su znatno lošije napisali ponovljene testove, no to ne mijenja činjenicu da su "nagrađeni" za prevaru jer su dobili priliku pisati u istome roku novi test. NCVVO traži izmjene Pravilnika upravo u dijelu koji se tiče ocjenjivanja i kažnjavanja prepisivanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto