Obavijesti

Tech

Komentari 2

EK kaznila dva proizvođača sigurnosne opreme za aute

Kazna za TRW iznosi 189 milijuna eura, dok Autoliv mora platiti 179 milijuna eura, priopćila je Komisija. Obje su kazne smanjene zbog suradnje kompanija

VIDEO

Dva proizvođača sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i volana, švedski Autoliv i američki TRW, moraju platiti novčane kazne u ukupnom iznosu 368 milijuna eura u sklopu nagodbe u predmetu kršenja tržišne utakmice, priopćila je u utorak Europska komisija.

Kazna za TRW iznosi 189 milijuna eura, dok Autoliv mora platiti 179 milijuna eura, priopćila je Komisija.

Od 2007. do 2011. godine te su dvije kompanije tajno surađivale kao dobavljači sigurnosne opreme za njemačke proizvođače automobila Volkswagen i BMW, čiji automobili čine oko 30 posto ukupnog broja prodanih automobila u Europi.

Ta suradnja, usmjerena na povećanje dobiti, odvijala se „kroz sastanke u poslovnim prostorima dobavljača, ali i u restoranima i hotelima, te putem telefonskih poziva i razmjene e-mailova”, dodali su u Bruxellesu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Ti karteli u konačnici su naštetili europskim potrošačima i negativno utjecali na konkurentnost europskog automobilskog sektora”, izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Obje su kazne smanjene zbog suradnje kompanija.

Iz štokholmskog Autoliva, koji posluje u 67 zemalja, naknadno su priopćili da moraju platiti kaznu u roku od 90 dana.

Naveli su i da su za potrebe plaćanja kazne rezervirali 210 milijuna dolara u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, napominjući da je stvarna vrijednost kazne 203 milijuna dolara.

Osim Autoliva i TRW-a, u koordinaciji je sudjelovala i japanska Takata, koja je izbjegla kaznu upozorivši Komisiju na kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju. U suprotnom, bili bi kažnjeni s oko 195 milijuna eura, napomenula je Komisija.

Objava nagodbe najnovija je u nizu kazni Europske komisije dobavljačima automobilskih dijelova, čija je ukupna vrijednost od 2013. dosegnula ukupno 2,15 milijardi eura. Ujedno je to druga kazna odrezana Autolivu i TRW-u, podsjeća dpa.

Neke od tih kazni rezultat su kartelskih aktivnosti izvan EU - primjer su japanski Hitachi i Mitsubishi Electric, koji su također prodavali dijelove europskim proizvođačima automobila.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju