Ekoškola za desetljeća: Kroz 25 godina zasadili 400 stabala | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 0

Ekoškola za desetljeća: Kroz 25 godina zasadili 400 stabala

Ekoškola za desetljeća: Kroz 25 godina zasadili 400 stabala
1

MLADI PULSKI EKOLOZI Srednjoškolci uključeni u program Lumen pulske gimnazije sade stabla po cijelom gradu te uče o zaštiti ekosustava i važnosti zdrave prehrane

VIDEO

Iako se s lopatama i motikama možda ne snalaze kao njihove bake i djedovi, učenici pulske Gimnazije i članovi ekoškole Lumen prošli su tjedan bez problema posadili stabla u gradskoj četvrti Pragrande.

Vrijednim gimnazijalcima to nije prvi pothvat nego redovito rade na očuvanju okoliša svoga grada. Proteklih 25 godina, koliko djeluje ova ekoškola, učenici su posadili čak 400 stabala na području Pule i okolice, a sve u cilju produbljivanja ekološke svijesti kod mladih.

Sve je počelo upravo djelovanjem Lumena, pod vodstvom profesorice Teodore Beletić iz te škole.

- Ovih 25 godina proletjelo je brzo, a na stotine učenika prošle su kroz projekt Lumena i ekoškole kroz sve te godine. Ni sama ne znam točan broj. Lumeni su se u samom početku bavili ekološkom tematikom, animiranjem svih škola i vrtića te raznih udruga i organizacija koje imaju bilo kakve veze sa zaštitom okoliša. Kako se projekt širio i razvijao te kad je naša škola dobila status ekoškole, nastavili smo još jače s radom i osvješćivanjem ljudi o tom bitnom problemu. Drago mi je da učenici iznova žele sudjelovati u očuvanju okoliša i da jako žele naučiti i sudjelovati u procesu - kazala nam je profesorica Beletić.

U svemu im pomažu Grad Pula i “kuma” ekoškole, komunalno poduzeće Herculanea, te će idućih dana i zelena površina pored gimnazije biti obogaćena s dva stabla kuprezusa i desetak sadnica lavande.

- Kroz program Lumeni Gimnazije Pula želimo kod djece razviti svijest o ekološkoj krizi koju smo stvorili suvremenim stilom života i krivim vrijednostima i koja ugrožava cjelokupni ekosustav Zemlje. Neki od posljednjih programa uključivali su izložbu ‘Hrana mijenja svijet’ u sklopu projekta ‘Mi jedemo odgovorno’, tradicionalnu sadnju žižula, nešpula, lješnjaka.... te mnoge druge programe. Gimnazija je još 2001. dobila status ekoškole, i to prve u Istri, i na to smo jako ponosni - ispričala je Beletić.

A učenici samo potvrđuju njezina pozitivna iskustva.

- Često čitam i pokušavam se hraniti zdravo. O tome sam mnogo naučila sudjelujući na radionici zdrave prehrane u sklopu nastave socijalne ekologije. Sami smo pripravljali jela od vegetarijanskih i cjelovitih namirnica, a na kraju smo ih kušali - kaže maturantica Nika Juraga, koja je fakultativni predmet socijalnu ekologiju upisala ove godine.

Ranijih godina učenici su s profesoricom sami prikupljali sredstva od donatora kako bi sadili stabla, a kasnije ih je u tom pothvatu počeo financirati grad. Učenici su oduševljeni idejom sadnje stabala u najvećem istarskom gradu, a sve u želji da budu povezani s prirodom.

Davor Rostuhar poziva mlade na ekoangažman

Pulski gimnazijalci bili su među stotinu srednjih škola koje su pratile ekspediciju Davora Rostuhara na Južni pol, te ih je to putovanje potaknulo na brojne ekološke projekte. Naš pisac i fotograf najavljuje da će krajem školske godine obići 50 škola i učenicima približiti svoje putovanje, ali i znanja o ekologiji.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Revolucija u Novskoj: Dobit ćemo ozbiljan fakultet za gaming i arenu za e-sport
INVESTICIJA OD 100 MILIJUNA EURA

VIDEO Revolucija u Novskoj: Dobit ćemo ozbiljan fakultet za gaming i arenu za e-sport

Plus+ Posjetili smo Tehničku školu u Novskoj čiji program tehničara za videoigre upisuju učenici iz cijele Hrvatske. Ovdje počinje i gradnja supermodernog Centra za gaming

Škola mu dala da kemiju sluša s višim razredima: 'Naš Ronald rođeni je talent za kemiju...'
GENIJALAC IZ VELIKE GORICE

Škola mu dala da kemiju sluša s višim razredima: 'Naš Ronald rođeni je talent za kemiju...'

OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici već godinama prati potencijalno darovitu djecu. Ronald Podgorski jedan je od takvih učenika
Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo
SVE JE SAMA ODRADILA

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo

Učenica sedmog razreda u zagrebačkoj OŠ Stenjevec Lucija Blažek (14) ispitala je 549 učenika, nastavnika i programera. Zanimalo ju je što znaju o STEM-u