Obavijesti

Tech

Komentari 19

Elektro napad: Renaultovi auti na struju sada voze duplo dalje

Elektro napad: Renaultovi auti na struju sada voze duplo dalje
19

Iako je zbog poticaja prodaja električnih automobila pala, Renault je sada doveo svoje automobile kako bi bili spremni za sljedeće godine, a najjači adut im je atraktivni gradski Zoe

VIDEO

Najprodavaniji električni automobil u Europi odsad je dostupan i u Hrvatskoj, a radi se o Renaultu Zoe kojeg je francuska kompanija nakon nekoliko godina dovela s ostatkom svoje električne ergele. Hrvatski vozači tako će moći sada naručiti i vrckavi četverokotač Twizy te Kangoo Z.E. koji će biti privlačan tvrtkama.

Zoe je u Hrvatsku stigao nakon redizajna, no osim tih promjena (nova svjetla, felge, kvake) puno važnije je što ima dvostruko veći doseg. Baterije su ostale iste veličine, no imaju puno veću gustoću koja osigurava realni doseg od 300 kilometara. Da bi izvukli još više, tu su regenerativno kočenje, toplinska pumpa koja hladi i grije te Michelinove gume koje imaju mali otpor kotrljanja. Zoe je usporediv s Clijom, ali u vožnji jedino možete čuti zvuk ventilacije, kotača ili radija. Pri niskim brzinama automobil čak ima i mogućnost da pušta razne zvukove kako bi ga pješaci primijetili, što može biti korisno u gradskim gužvama. Inače, dolazi s elektromotorima od 65 ili 68 kW i baterijama od 22 ili 40 kWh. 

Pokretanje videa...

00:17

Motor uz okretni moment od 225 Nm snažno vuče, no ubrzanje do 100 km/h je 13,2 sekunde i maksimalnih 135 km/h. Ovisno o paketu opreme Zoe kod nas stoji od 231.900 do 291.400 kuna, što nije malo, ali bi uz poticaje, kad ih opet bude, moglo biti puno privlačnije.

Twizy je pak sasvim druga priča. Ovo je četverokotač koji je bliži skuteru, a zbog svog oblika privlačio je brojne poglede na zagrebačkim cestama i pitanja o kakvom se to vozilu radi. On dolazi u dvije verzije - 45 i 80, koje označavaju i maksimalnu brzinu. Slabijem ne treba dozvola za B kategoriju, znači da ga mogu voziti i 15-godišnjaci, a ne treba vam ni kaciga. Twizy inače može voziti i putnika iza vozača, a nudi se i u 'Cargo' verziji gdje je tu veliki spremnik pa je on tada odličan gradski dostavni auto. S njegovih 2,34 metra dužine i 1,24 metra širine lako ćete se zavući svugdje, a u slalomu kroz gradske ulice diskovi na svim kotačima će vas sigurno zaustaviti. Twizy u obje verzije ima doseg od 80 kilometara, a puni se oko tri i pol sata. Njegova cijena je od 76.900 do 106.900 kuna.

Pokretanje videa...

00:24

Električni Kangoo dostupan je u svim verzijama kao i oni s klasičnim motorima tako da bi ovaj auto mogao biti iznimno zanimljiv tvrtkama. Kako kažu iz Renaulta, prosječni ciklus vožnje u gradu je 107 kilometara, tako da bi tvrtkama ovo trebalo biti i više nego dovoljno.  On također koristi prednosti boljih baterija i ima doseg od 200 kilometara. Baterija mu se puni otprilike 6 sati, a nakon samo sat vremena ima dovoljno struje za još 35 kilometara. U Hrvatskoj ga možemo očekivati u srpnju, a njegove cijene su od 159.900 do 178.900 kuna (bez poreza). Inače, Renault je nedavno Kangoom demonstrirao bežično punjenje automobila u vožnji kao tehnologiju budućnosti koja bi mogla riješiti niz problema koje imamo oko baterija. Na ovoj tehnologiji rade zajedno s Qualcommom.

Na pitanje zašto su tek sada stigli u Hrvatsku s električnim automobilima, iz Renaulta kažu da su imali prepreke koje su ih kočile - ljudi nisu htjeli baterije na leasing (što vani nude), psihološke barijere oko dosega i mali broj punionica. Sada misle da su ti problemi uglavnom riješeni te žele i ovdje zauzeti vodeću poziciju među električnim automobilima. No, puno toga će ovisiti i o tome hoće li (i kakvih) poticaja biti sljedeće godine. Neslužbeno se doznaje da bi poticaji u 2018. mogli biti s puno većim fokusom upravo na električna vozila, a ne na hibride.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način