Europska komisija 'zapjevala' društvenim mrežama: 'Imate 6 mjeseci da se uskladite s aktom' | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 0

Europska komisija 'zapjevala' društvenim mrežama: 'Imate 6 mjeseci da se uskladite s aktom'

Europska komisija 'zapjevala' društvenim mrežama: 'Imate 6 mjeseci da se uskladite s aktom'

Akt o digitalnim tržištima, zajedno s Aktom o digitalnim uslugama (DSA), jedan je od glavnih elemenata Europske digitalne strategije, čiji je cilj uspostava sigurnijeg digitalnog prostora

VIDEO

Europska komisija odredila je u srijedu šest velikih digitalnih platformi, tzv. nadzornika pristupa, koji se sada u roku od šest mjeseci trebaju uskladiti s odredbama Akta o digitalnim tržištima (DMA).

Na popisu je pet američkih internetskih divova: Alphabet, Amazon, Apple, Meta i Microsoft, te kineski vlasnik TikToka ByteDance.

Ukupno su 22 platforme ušle u kategoriju digitanih nadzornika u vlasništvu tih šest tvrtki. Među njima su društvene mreže Instagram i Facebook, servisi za razmjenu poruka WhatsApp, Messenger, tri operativna sustava (Android, iOS, Windows), tražilica Google, dva preglednika Chrome i Safari, te posredničke usluge poput App Storea, Google Mapsa et Google Playa i stranica za dijeljenje videa Youtube.

Akt o digitalnim tržištima, zajedno s Aktom o digitalnim uslugama (DSA), jedan je od glavnih elemenata Europske digitalne strategije, čiji je cilj uspostava sigurnijeg digitalnog prostora u kojem su zaštićena temeljna prava svih korisnika digitalnih usluga i uspostavljanje jednakih uvjeta tržišnog natjecanja.

Odgovor na zakon: Kanađani više nemaju pristup vijestima na Facebooku i Instagramu
Odgovor na zakon: Kanađani više nemaju pristup vijestima na Facebooku i Instagramu

Nadzornicima pristupa (gatekeepers) smatraju se digitalne platforme i društvene mreže koje osiguravaju bitnu vezu između poslovnih korisnika i krajnjih potrošača, i imaju vrlo snažan tržišni položaj.  U Aktu o digitalnim tržištima utvrđen je popis dopuštenih i zabranjenih poslovnih praksi koji će nadzornici pristupa morati primjenjivati u svakodnevnom poslovanju kako bi se osigurala pravednost i otvorenost digitalnih tržišta i tako spriječilo da velike digitalne platforme zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj.

Akt o digitalnim tržištima odredio je kriterije po kojima se određuje koja se digitalna tvrtka može smatrati nadzornikom pristupa: mora biti dovoljno velika da utječu na tržište EU i poslovati u najmanje tri zemlje članice, imati preko 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika ili preko 10 tisuća poslovnih korisnika u EU te imati takav čvrst i trajan položaj najmanje kroz tri posljednje godine.

Musk i Zuckerberg u klinču dok Facebook pokreće "ubojicu Twittera", Threads
Musk i Zuckerberg u klinču dok Facebook pokreće "ubojicu Twittera", Threads

Komisija je također otvorile četiri tržišne istrage kako bi ispitala prigovore Microsofta i Applea da neke od temeljnih usluga njihovih platformi, ne trebaju spadati u kategoriju nadzornika pristupa, iako ispunjavaju kriterije za to. Microsoft je zatražio da se preispita situacija Binga, Edga i Microsoft Advertisinga, a Apple za iMessage. Istraga bi se trebala dovršiti u roku od najviše pet mjeseci.
Komisija je također pokrenula tržišnu istragu kako bi utvrdila treba li Appleov iPadOS biti definiran kao nadzornik pristupa iako formalno ne ispunjava kriterije. Ta istraga treba biti završena u roku od godinu dana.

Komisija je zaključila da Gmail, Outlook i Samsung Internet Browser nisu nadzornici pristupa iako ispunjavaju formalne kriterije.  Alphabet, Microsoft  Samsung dostavili su dovoljno opravdane argumente koji pokazuju da se usluge tih platformi ne kvalificiraju za status nadzornika pristupa.

Komisija će pratiti provedbu i poštivanje svih obveza koje proizlaze iz DMA. U slučaju da nadzornik pristupa ne  ispunjava obveze koje propisuje DMA, Komisija može izreći novčane kazne do 10 posto ukupnog svjetskog prometa tvrtke, što može ići do 20 posto u slučaju ponovljenog kršenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!

Stručnjaci upozoravaju: Ovih 10 namirnica mogu uzrokovati rak!
PAZITE ŠTO JEDETE

Stručnjaci upozoravaju: Ovih 10 namirnica mogu uzrokovati rak!

Na crnoj listi nalazi se hrana koja se dokazano povezuje s nastankom malignih oboljenja. Stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost i preporučuju biranje zdravijih alternativa
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti