Obavijesti

Tech

Komentari 0

Europska komisija 'zapjevala' društvenim mrežama: 'Imate 6 mjeseci da se uskladite s aktom'

Europska komisija 'zapjevala' društvenim mrežama: 'Imate 6 mjeseci da se uskladite s aktom'

Akt o digitalnim tržištima, zajedno s Aktom o digitalnim uslugama (DSA), jedan je od glavnih elemenata Europske digitalne strategije, čiji je cilj uspostava sigurnijeg digitalnog prostora

VIDEO

Europska komisija odredila je u srijedu šest velikih digitalnih platformi, tzv. nadzornika pristupa, koji se sada u roku od šest mjeseci trebaju uskladiti s odredbama Akta o digitalnim tržištima (DMA).

Na popisu je pet američkih internetskih divova: Alphabet, Amazon, Apple, Meta i Microsoft, te kineski vlasnik TikToka ByteDance.

Ukupno su 22 platforme ušle u kategoriju digitanih nadzornika u vlasništvu tih šest tvrtki. Među njima su društvene mreže Instagram i Facebook, servisi za razmjenu poruka WhatsApp, Messenger, tri operativna sustava (Android, iOS, Windows), tražilica Google, dva preglednika Chrome i Safari, te posredničke usluge poput App Storea, Google Mapsa et Google Playa i stranica za dijeljenje videa Youtube.

Akt o digitalnim tržištima, zajedno s Aktom o digitalnim uslugama (DSA), jedan je od glavnih elemenata Europske digitalne strategije, čiji je cilj uspostava sigurnijeg digitalnog prostora u kojem su zaštićena temeljna prava svih korisnika digitalnih usluga i uspostavljanje jednakih uvjeta tržišnog natjecanja.

Odgovor na zakon: Kanađani više nemaju pristup vijestima na Facebooku i Instagramu
Odgovor na zakon: Kanađani više nemaju pristup vijestima na Facebooku i Instagramu

Nadzornicima pristupa (gatekeepers) smatraju se digitalne platforme i društvene mreže koje osiguravaju bitnu vezu između poslovnih korisnika i krajnjih potrošača, i imaju vrlo snažan tržišni položaj.  U Aktu o digitalnim tržištima utvrđen je popis dopuštenih i zabranjenih poslovnih praksi koji će nadzornici pristupa morati primjenjivati u svakodnevnom poslovanju kako bi se osigurala pravednost i otvorenost digitalnih tržišta i tako spriječilo da velike digitalne platforme zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj.

Akt o digitalnim tržištima odredio je kriterije po kojima se određuje koja se digitalna tvrtka može smatrati nadzornikom pristupa: mora biti dovoljno velika da utječu na tržište EU i poslovati u najmanje tri zemlje članice, imati preko 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika ili preko 10 tisuća poslovnih korisnika u EU te imati takav čvrst i trajan položaj najmanje kroz tri posljednje godine.

Musk i Zuckerberg u klinču dok Facebook pokreće "ubojicu Twittera", Threads
Musk i Zuckerberg u klinču dok Facebook pokreće "ubojicu Twittera", Threads

Komisija je također otvorile četiri tržišne istrage kako bi ispitala prigovore Microsofta i Applea da neke od temeljnih usluga njihovih platformi, ne trebaju spadati u kategoriju nadzornika pristupa, iako ispunjavaju kriterije za to. Microsoft je zatražio da se preispita situacija Binga, Edga i Microsoft Advertisinga, a Apple za iMessage. Istraga bi se trebala dovršiti u roku od najviše pet mjeseci.
Komisija je također pokrenula tržišnu istragu kako bi utvrdila treba li Appleov iPadOS biti definiran kao nadzornik pristupa iako formalno ne ispunjava kriterije. Ta istraga treba biti završena u roku od godinu dana.

Komisija je zaključila da Gmail, Outlook i Samsung Internet Browser nisu nadzornici pristupa iako ispunjavaju formalne kriterije.  Alphabet, Microsoft  Samsung dostavili su dovoljno opravdane argumente koji pokazuju da se usluge tih platformi ne kvalificiraju za status nadzornika pristupa.

Komisija će pratiti provedbu i poštivanje svih obveza koje proizlaze iz DMA. U slučaju da nadzornik pristupa ne  ispunjava obveze koje propisuje DMA, Komisija može izreći novčane kazne do 10 posto ukupnog svjetskog prometa tvrtke, što može ići do 20 posto u slučaju ponovljenog kršenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom