Obavijesti

Tech

Komentari 62

Evo koliko će koštati: Do auta na struju već za 106.000 kuna

Evo koliko će koštati: Do auta na struju već za 106.000 kuna
12

Kako je za građane dostupno 12 milijuna kuna, otprilike 150 novih električnih automobila mogli bi vidjeti na cestama, pod uvjetom da svi odluče kupiti samo auto

VIDEO

Nakon tri godine od srijede ponovo kreću poticaji za kupnju ekoloških vozila, službeno je najavljeno iz Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najveća razlika u odnosu na prije tri godine je ta da obični hibridni automobili neće moći dobiti poticaje, piše Autostart.

Oni su ovoga puta namijenjeni samo za električne automobile, plug-in hibride automobile, električne skutere, motocikle, četverocikle i bicikle. Kupci električnih automobila moći će uštedjeti najviše, do 40 % vrijednosti vozila,  odnosno maksimalno 80.000 kuna. Tako će kupci većine električnih auta uštedjeti maksimalnih 80.000 kuna, dok će se granica od 40 % vrijednosti odnositi tek za rijetke jeftinije električne modele poput Smarta.

Na raspolaganju za poticaje će biti samo 12 milijuna kuna što je u teoriji dovoljno za oko 150 električnih automobila, no s obzirom na to da će se dio sredstava potrošiti i na druge vrste vozila jasno je da će broj građana koji će moći iskoristiti priliku biti jako malen. Za nekoliko tjedana bit će osigurano dodatnih 13 milijuna kuna poticaja za tvrtke pod istim uvjetima.

I za druge vrste vozila vrijedit će pravilo o 40 % vrijednosti, s time da se za plug-in hibride automobile može uštedjeti 40.000  za električne skutere, motocikle i četverocikle 20.000, a za električne bicikle 5000 kuna.

Procedura dobivanja poticaja je jednostavna. Fondu treba elektronički dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji se može preuzeti na web stanici Fonda, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu. Sufinanciraju se samo nova vozila.

Ušteda uglavnom 80.000 kuna

S poticajima će se na kupnji osnovnog električnog Smarta moći uštedjeti čak 70.790 kuna, što znaći da bi kupca auto na kraju stajao izuzetno povoljnih 105.585 kuna. Većina ostalih modela bit će jeftinija maksimalnih 80.000 kuna. Tako će Renault Zoe umjesto 233.900 kuna stajati 153,900 kuna, a električni Golf umjesto 301.659 kuna mnogo prihvatljivijih 221.659 kuna. S obzirom na to da je punjenje električnih automobila na javnim punionicama i dalje besplatno, investicija u električni automobil se uz  poticaje isplati za samo par desetaka tisuća kilometara. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja