Obavijesti

Tech

Komentari 6

Facebook: Sami ste krivi ako je 'zid' pun samo jedne politike

Facebook: Sami ste krivi ako je 'zid' pun samo jedne politike
1

Stručnjaci su analizirali milijune lajkova i otkrili da su korisnici, a ne algoritam, krivi za to što je Feed pun stavova s kojima se slažemo, a ne podjednako podijeljen

VIDEO

Studija koja je istraživala čak 10,1 milijun korisnika Facebooka otkrila da je su sami pojedinci sebi najveći neprijatelji kod slučaja da im se uglavnom prikazuju sadržaji s kojima se slažu, a da se ograđuju od suprotnih, prenosi Mashable.

- Naše istraživanje ukazuje da ponašanje pojedinaca određuje kako će biti izložen stajalištima s druge strane - stoji u Facebookovoj studiji. 

Facebookov stručnjak za obradu podataka Eytan Bakshy i njegov tim analizirali su 7 milijuna različitih linkova koje je podijelilo 10.1 milijun korisnika u periodu od šest mjeseci i raspoređivali su ih ili kao "ozbiljne vijesti" (hard news) ili "lako štivo" (soft news). 

Zatim su proučavali ozbiljne vijesti poput politike, događaja u svijetu, zaštite okoliša i slično. Rezultat svega je potvrda da doista na svojim zidovima vidimo puno manje sadržaja nego koliko ukupno svi naši prijatelji podijele. 

A najviše vidimo onaj sadržaj koji je najbliži onim linkovima koje klikamo po Facebooku. No, 25 posto sadržaja će biti s druge strane, odnosno drugačiji sadržaj. 

Također, ono što ćete ugledati na svom zidu dosta ovisi i o tome tko su vam prijatelji i kakvi su njihovi afiniteti. Dakle u tih 25 posto mogu uletjeti i oni prijatelji s kojima se ne slažete po političkim pitanjima. 

Pedantni analitičari izračunali su da lijevo orijentirani korisnici vide oko 24 posto vijesti ili mišljenja konzervativaca, a desno orijentirani korisnici vide više, oko 35 posto sadržaja koji se može povezati uz liberalnije opcije. 

Facebookov famozni algoritam koji utječe na to što će se pojaviti u našem Newsfeedu ovisi o tome koliko smo s nekim prijateljem u interakciji i koliko smo često neki portal kliknuli. Ako češće kliknete na neki portal, dobra je vjerojatnost da ćete više objava s tog portala i vidjeti na svom zidu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.