Tech

Komentari 17

FaceBruka: Fejsu bi nakon pada servera mogla pasti i kazna

FaceBruka: Fejsu bi nakon pada servera mogla pasti i kazna

Facebooku je u srijedu pao server i od tada traju tehnički problemi. No uskoro bi mu mogla pasti i kazna. Tužitelji su pokrenuli istragu protiv njih jer su neovlašteno davali podatke korisnika Appleu, Microsoftu, Sonyju...

Facebook još ima tehničkih problema nakon pada servera u srijedu poslijepodne, ali nastavljaju se i njihovi problemi sa zakonom.

Kako piše New York Times, savezni tužitelji u SAD-u otvorili su istragu zbog optužbi da je društvena mreža dijelila podatke svojih korisnika s nekim od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija. Gotovo u isto vrijeme kad je izašla informacija o otvaranju istrage, srušila se društvena mreža Facebook, kao i njegove druge platforme - Instagram, WhatsApp i Messenger.

Gotovo trećina od 2,3 milijarde korisnika nije se mogla prijaviti na svoje profile, dijeliti sadržaj niti slati poruke. Još nije poznato što se zapravo dogodilo. Iz Facebooka su samo, i to na konkurentskom Twitteru, obavijestili kako otklanjaju probleme te da se ne radi o hakerskom napadu.

No pitanje je, i ako se radi o hakerskom napadu, jesu li kod Facebooka podaci korisnika dovoljno zaštićeni jer izgleda da i Facebook dijeli podatke s poslovnim partnerima. Podsjetimo, prije točno godinu dana u javnost je procurila afera s Cambridge Analyticom, britanskom tvrtkom specijaliziranom za političku analitiku i konzultacije.

Njima je Facebook praktički dopustio pristup podacima 87 milijuna korisnika, a ti su podaci upotrijebljeni kako bi se kampanja Donalda Trumpa što bolje pripremila u utrci za američkog predsjednika. Postoje sumnje kako su se ti podaci koristili i prilikom kampanja za referendum o Brexitu. Zbog toga je vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio pred Kongresom.

Međutim, Facebook očito nije na tome stao. Navodno je još 150 velikih tehnoloških kompanija imalo sporazume s Facebookom oko pristupa podacima. Među njima su Amazon, Apple, Microsoft i Sony. Prema tim sporazumima, piše New York Times, tvrtkama je bio dostupan popis prijatelja, kontakt korisnika i drugi podaci. Amazonu je tako bilo omogućeno prikupiti imena i kontakte korisnika i prijatelja, Apple je od korisnika Facebooka mogao sakriti da njegovi mobiteli, tableti i računala uopće traže neke podatke, a Microsoftova tražilica Bing mogla je sastaviti mapu prijatelja bilo kojega korisnika bez njegova pristanka.

Navodno su kompanije poput Netflixa, Spotifyja i Royal Bank of Canada mogle pregledavati čak i privatne poruke korisnika. Potaknulo je to odmah teorije zavjere kako je Facebook pao namjerno kako se informacija o pokretanju istrage ne bi previše proširila svijetom, ali činjenica je da je Facebook u ozbiljnim problemima. Nova istraga je pokrenuta, a ona o aferi s Cambridge Analyticom još traje. Zbog te afere Facebook bi mogao dobiti i kaznu od nekoliko milijardi dolara.

Inače, ovo je najveći pad servera Facebooka od 2008. godine, kad je također gotovo dan i pol bio izvan funkcije. Međutim, tad je Facebook imao tek oko 150 milijuna korisnika, a danas ih je više od 2,3 milijarde.