Tech

Komentari 98

Fantastičan uspjeh za NASA-u: Ljudska letjelica prvi put je poletjela na drugom planetu

Fantastičan uspjeh za NASA-u: Ljudska letjelica prvi put je poletjela na drugom planetu

Toliko smo pričali o našem 'trenutku braće Wright'. I evo ga, rekla je voditeljica projekta Mars Helikopter MiMi Aung nakon što su dobili prve podatke o uspješnom letu helikoptera Ingenuity.

Maleni helikopter Ingenuity uspješno je poletio na svom prvom letu na Marsu, objavila je NASA  i objavila prve fotografije leta helikoptera teškog tek 1,8 kilograma

POGLEDAJTE VIDEO

- Toliko smo pričali o našem 'trenutku braće Wright'. I evo ga - rekla je voditeljica projekta Mars Helikopter MiMi Aung nakon što su dobili prve podatke o uspješnom letu helikoptera Ingenuity. 

Orville i Wilbur Wright bili su prvi ljudi koji su uspjeli poletjeti sa svojim avionom. Oni su 17. prosinca 1903. poletjeli svojim Flyerom. Let je trajao 12 sekundi, a letjeli su 37 metara.

U sljedećim danima čeka ga još više letova u kojima će ispitivati mogućnosti helikoptera.

Problem s letovima na Marsu je što planet ima samo 1 posto Zemljine atmosfere i slabiju gravitaciju. Zbog toga je helikopter težak samo 1,8 kilograma i ima rotore duge 1,2 metra koji će se rotirati na 2500 o/min, što bi trebalo biti dovoljno da se odlijepi od tla.

Ingenuity ima dvije kamere. Crno-bijela gleda prema tlu i tu je zbog navigacije, a ona zanimljivija snima u boji i gleda prema horizontu. Misiju će snimati i Perseverance, a bude li sreće, dobit ćemo i video prvog leta na Marsu.