Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Fantomski otok s Googleovih karata ne postoji u stvarnosti

Sandy Island je smješten između Australije i Nove Kaledonije prema Googleovim i brojnim drugim kartama, no znanstvenici su tamo otkrili samo duboko more

google
Foto: google
27 komentara

Otok u južnom Pacifiku koji postoji na Google Maps i brojnim svjetskim kartama ne postoji u stvarnosti, kažu australski znanstvenici koji su se otisnuli u potragu za misterioznim otokom.

Kao što možete vidjeti na Google Maps, otok imena Sandy Island trebao bi biti u Koraljnom moru između Australije i Nove Kaledonije. Meteorološke karte koje koristi istraživački brod Southern Surveyor također pokazuju da bi tamo trebao biti otok, kaže Maria Seton, geologinja sa sveučilišta u Sydneyu. 

No, kada su znanstvenici koji su istraživali australsku kontinentalnu ploču prošli pored mjesta gdje je otok, tamo nije bilo ničeg. 

- Sumnjivo nam je bilo kada su navigacijske karte pokazale dubinu od 1400 metara na mjestu gdje je otok - kaže Seton za Sydney Morning Herald.

Dodaje kako otoka nema na francuskim kartama, jer bi otok bio unutar francuskih teritorijalnih voda, ali ni na nautičkim kartama na brodu. Odlučna je da razriješi ovaj kartografski misterij. 

Znanstvenici će sada svoje podatke poslati na sve potrebne adrese kako bi se izmijenile karte. Mogući razlog za pojavu ovog otoka su zastarjeli izvještaji puni grešaka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message