Obavijesti

Tech

Komentari 1

Fasaderski radovi na kući obitelji Jelušić

Fasaderski radovi na kući obitelji Jelušić
2

Na niskoenergetskoj kući Jelušića u tijeku su fasaderski radovi. U finalnim pregovorima o završnom dekorativnom sloju zatekli smo Marka Jelušića i Ivicu Prskala iz tvrtke RÖFIX.

VIDEO


Na niskoenergetskoj kući Jelušića u tijeku su fasaderski radovi. U finalnim pregovorima o završnom dekorativnom sloju zatekli smo Marka Jelušića i Ivicu Prskala iz tvrtke RÖFIX. Tom prilikom Ivica Prskalo proveo nas je kroz faze izvedbe fasade kuće. Kada je riječ o fasaderskim radovima na ovom objektu, kako smo i ranije spomenuli, kao toplinsko-izolacijski materijal korištene su ploče od mineralne pjene – Multipor. U Rofixovom programu ploče od mineralne pjene vode se pod nazivom Minopor, a u Ytongovom programu naći ćete ih pod nazivom Multipor. U jednom i u drugom slučaju, radi se o istom materijalu od mineralne pjene koji je paropropustan, negoriv, reciklažan i lagan. (Više o karakteristikama Multipora i Ytonga pročitajte u prethodnim člancima). 

Te ploče mogu biti različite debljine, a ovisno o energetskom razredu koji želite postići. U ovom slučaju projektant je predvidio debljinu od 20 cm, što sa 30 cm zida od Ytong blokova čini ukupno 50 cm debeo vanjski zid. Za podglede na balkonima i terasama koristit će se Multipor ploče debljine 5 cm.

Ploče od mineralne pjene jednostavno i brzo se lijepe na vanjski zid. Ljepilo, odnosno mort za lijepljenje (RÖFIX Unistar POR Mort za lijepljenje i armiranje) se u tankom sloju zupčastim gleterom nanese na plohu ploče, a ona se tada punoplošno prilijepi uz vanjski zid i dodatno utisne dlanovima. Da bi se ljepilo adekvatno osušilo, potrebno je oko 3 dana. Nakon toga ploče se dodatno osiguravaju i pričvršćuju za podlogu pričvrsnicama, odnosno tiplama (RÖFIX STR 8-Z).

Sljedeća faza je faza armiranja, odnosno nanošenja armaturnog sloja na zid. Armiranje se izvodi istim ljepilom odnosno mortom s kojim su ploče i lijepljene. RÖFIX Unistar POR ljepilo nanosi se zupčastim gleterom na površinu ploča, a u njega se utiskuje armaturna mrežica (RÖFIX P 50 Staklena mrežica). Tako smo dobili oko 5 mm debeo armaturni sloj. Kada se mort za lijepljenje i armiranje osuši, nanosi se završni sloj, uz predhodno nanošenje predpremaza za zaštitu (RÖFIX Predpremaz PREMIUM)

U svrhu zaštite zidova od vanjskih atmosferskih utjecaja potrebno ih je zaštititi završnim, dekorativnim slojem (RÖFIX SiSi-žbuka, RÖFIX Silikonska završna žbuka), koji se izvodi u raznim bojama, granulacijama (minimalno 1,5 mm) i strukturama (zaribana, špricana, šerana, valjana ili rustikalna). Bez obzira na odabranu vrstu završne obrade fasade, potrebno je da svi odabrani slojevi budu deklarirani kao paropropusni, kao što je i Ytong zid, kako bi se spriječilo stvaranje kondenzata  u zidovima.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...