Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Filter od klime čisti se jednom tjedno i to sapunom i vodom

Pravilno čišćenje sprečava infekcije i produljuje vijek trajanja klima-uređaja. Klima-uređaji koji se ne čiste redovito mogu uzrokovati opasne bolesti poput legionele, a uzrokuju i astmu te alergije

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
51 komentara

Servis klima-uređaja obavite jednom godišnje, prije sezone hlađenja, a sami ga možete čistiti svaki mjesec, kaže Ivan Hunić, voditelj servisa u MB Frigo grupi. Dobrim održavanjem klima-uređaja produljujete im vijek trajanja i štedite novac.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Filtere možete čistiti i svaki tjedan ako u kući imate puno tepiha, ljubimaca ili pušite. Otvorite uređaj i pogledajte koliko se prašine ulovilo. Ne čekajte da vam iz klime počne izlaziti neugodan miris jer je tad kasno i morat ćete zvati servisera - kaže Hunić.

Klima-uređaji koji se ne čiste redovito mogu uzrokovati opasne bolesti poput legionele, a uzrokuju i astmu te alergije.

- Sredstva za čišćenje isparivača djeluju antibakterijski. Samo dobro pošpricajte isparivač i ostavite da djeluje 15 minuta. Vratite oprane i osušene filtere te zatvorite uređaj. Sredstva ne treba ispirati vodom, nego samo upalite klimu na hlađenje na nekih 10 do 15 minuta. Tako će se sredstvo isprati iz ćelija i otići u kadicu u kojoj se skuplja kondenzat pa i nju dezinficirati - objašnjava Hunić.

Dodaje da postoje i tabletice za kadicu koje u većini uređaja možete sami umetnuti. Kadica se nalazi ispod isparivača, a tijekom sezone hlađenja tableta će se u njoj otapati i ubijati bakterije - pojašnjava Hunić. Upozorava da ne biste trebali dirati vanjsku jedinicu uređaja. Nju možete iščetkati metlicom ako se na izmjenjivač okrenut prema zidu ulove prašina i pelud. Nemojte je otvarati, rastavljati ni prati. To će obaviti stručnjak tijekom redovitog servisa.

OTVORITE POKLOPAC
Isključite klimu iz struje. Otvorite poklopac klima-uređaja. Čut ćete ‘klik’ sa svake strane.

PRONAĐITE FILTERE U KLIMA-UREĐAJU
Vidjet ćete dva manja ili jedan veći filter, ovisno o klima-uređaju. Neki još imaju i dodatne zeolitne ili grafitne filtere. Njih treba mijenjati jednom godišnje.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

IZVADITE FILTERE I OPERITE IH
Filtere izvadite te operite tušem i blagim sapunom za ruke. Ostavite da se u potpunosti osuše. Nikako ih ne vraćajte mokre u uređaj.

NASPREJAJTE SREDSTVOM
Nasprejajte isparivač nekim od sredstava za čišćenje klime po izboru. Pričekajte 15-ak minuta prije vraćanja filtera.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

VRATITE FILTERE I UKLJUČITE KLIMU
Vratite suhe filtere, zatvorite poklopac uređaja i upalite klimu desetak minuta na opciji hlađenje.

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message