Obavijesti

Tech

Komentari 12

Fordovi 'bionički' radnici dobili su odijela za nadljudsku snagu

Fordovi 'bionički' radnici dobili su odijela za nadljudsku snagu
4

Kako bi smanjili broj ozljeda, Fordovi radnici testiraju egzoskelet koji im omogućuje da rade s puno manje naprezanja. Paul Collins nakon testa je tražio da mu daju da zadrži robotsko odijelo

VIDEO

Roboti su u brojnim tvornicama zamijenili ljude, ali mehanički egzoskelet kakav sada testira Ford mogao bi radnicima omogućiti da funkcioniraju kao bionički ljudi, ali pritom i da smanje štetne fizičke posljedice milijuna istih radnji koje su obavili kroz godine, piše Reuters. 

Američki proizvođač automobila u dvije tvornice će testirati EksoVest egzoskelet kojeg kompanija Ekso razvija već nekoliko godina. On se oblači poput prsluka i trebao bi pomoći u smanjenju ozljeda, ali i povećanju produktivnosti.

Lagani prsluk pomaže radnicima kako bi držali do 6,8 kilograma teži teret po ruci pomoću mehaničkih aktuatora koji na sebe preuzimaju stres sa ramena. U praksi radnik se osjeća kao da nosi prazan ruksak, ali on mu omogućuje da ispruženo ispred sebe drži ključ i to bez naprezanja i ograničenja.

Ford Motor Co assembly worker Paul Collins wears an EksoVest as he works on the assembly line producing the Ford Focus and C-max at Wayne Assembly plant in Wayne

Jedan od radnika koji testiraju odijelo je Paul Collins (51) koji radi na postavljanju dijelova na podvozje Forda Focua i C-Maxa i zbog toga mora oko milijun puta godišnje podići ruke iznad sebe. Otkad nosi odijelo, kaže da ne mora stavljati obloge na vrat do četiri puta tjedno te da nakon posla još ima energije. 

Russ Angold iz kompanije Ekso kaže da je cilj ovakvog testa i da se radnici naviknu na tehnologiju prije prelaska na motorizirana odijela koja će im pomoći s podizanjem i prenošenjem tereta. 

Ford Motor Co ergonomic Marty Smets talks about the exoskeletal technology EksoVest being tested at Wayne Assembly plant in Wayne

- Zamisao je da pokažemo kako ovo nije znanstvena fantastika, već stvarnost i da ima stvarnu vrijednost - rekao je Angold. 

Ford godinama istražuje kako smanjiti broj ozljeda radnika, a ovo je najnoviji način. Kompanija je od 2005. za 83 posto smanjila broj ozljeda i nezogda, no ramena su i dalje glavni izvor ozljeda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!
ŠTO JE SAD OVO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!

Naša je tehnologija pokazala da objava izgleda kao druge koje krše naše Standarde zajednice po pitanju Nasilan i uznemirujuć sadržaj, kažu nam iz Mete

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...
NAJAVLJUJU SMAK SVIJETA

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz "Kreativni program" TikToka.
Isprobali smo Galaxy Fit 3: Pametna narukvica uz koju ćete lako zaboraviti i na vaš sat
SPORTSKI SUPUTNIK

Isprobali smo Galaxy Fit 3: Pametna narukvica uz koju ćete lako zaboraviti i na vaš sat

Samsungova lagana narukvica prati više od 100 aktivnosti, ima gomilu dizajnerskih alternativnih maski za svaki izričaj i bateriju koja može trajati skoro dva tjedna. Nedostaje joj GPS