Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Formiranje zvijezda stvara fantastične oblike u svemiru

Stvaranje zvijezda je neučinkovit proces, jer većina sastojaka koji čine zvijezde će se izgubiti u oblaku plina i prašine ili će se u potpunosti raspršiti u maglici

NASA
Foto: NASA
0 komentara

Oluje koje nastaju formiranjem zvijezda stvaraju nevjerojatno planine prašine u galaksijama udaljenima 6400 svjetlosnih godina od Zemlje. Nevjerojatne prizore galaksije NGC 2174 snimio je teleskop Hubble i tako pokazao kako formiranje zvijezda stvara dramatične oblike u prostoru. Energetska svjetla i vjetrovi masivnih novoformiranih zvijezda u emisiji maglica NGC 2174 ispare i rastjeraju tamne zvjezdane rasadnike u kojima su formirane. Struktura NGC je puno tanja od zraka i pojavljuje se kao planina zbog relativno male količine neprozirne međuzvjezdane prašine. Kroz nekoliko milijuna godina, zvijezde će u potpunosti zagospodariti galaksijom i planine prašine će se raspršiti.

Stvaranje zvijezda je neučinkovit proces, jer većina sastojaka koji čine zvijezde će se izgubiti u oblaku plina i prašine ili se potpuno raspršiti u maglici. U galaksiji NGC 2174 stopa raspršivanja maglica se ubrzala zbog prisustva vrućih mladih zvijezda, koji stvaraju brze vjetrove koji ispušuju plinove.Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message