Obavijesti

Tech

Komentari 5

FOTO Japan na Mjesec lansirao rover veličine bejzbol loptice: Kotrlja se i otvara u dva dijela

FOTO Japan na Mjesec lansirao rover veličine bejzbol loptice: Kotrlja se i otvara u dva dijela
5

Pametni lender za istraživanje Mjeseca (SLIM) uspješno je ušao u mjesečevu orbitu 25. prosinca 2023. i sletio 19. siječnja 2024., čime je Japan postao peta zemlja koja je meko sletjela letjelicom na Mjesec

VIDEO

Minijaturni rover veličine je loptice za bejzbol. Izbačen je s landera pred samo slijetanje. Konstruiran je na bazi igračke transformera u suradnji tvrtke za igračke, svemirske agencije i sveučilišta. Kada padne se može kotrljati kao loptica i onda se rastavi u dva dijela s time da on zapravo puže po površini Mjeseca i tako mijenja svoj položaj, objašnjava astronom Ante Radonić novi pothvat Japana na mjesecu.

Njihov pametni lender za istraživanje Mjeseca (SLIM) uspješno je ušao u mjesečevu orbitu 25. prosinca 2023. i sletio 19. siječnja 2024., čime je Japan postao peta zemlja koja je meko sletjela letjelicom na Mjesec. Iako je glavni cilj misije bio precizno slijetanje letjelice, Japan je ovu priliku iskoristio i za isprobavanje nove tehnologije.

- On je za misiju sporedan, njegova je svrha bila demonstracija tehnologije i da se vidi kako će moći funkcionirati da uhvati fotografije i pošalje ih na Zemlju, što je i uspio. SLIM je ostvario svoj glavni cilj, a to je sletjeti s greškom od najviše 100 m udaljenosti od cilja. Trebao je pred slijetanje da se okrene za 90 stupnjeva te da na površinu padne bočno. Međutim, slika pokazuje da je on okrenut za 180 stupnjeva i da je okrenut naglavce. Glavni motori trebali su biti okrenuti bočno, ali su zapravo okrenuti prema gore - kaže Radonić.

Dodaje kako zbog toga njegove fotonaponske ćelije, koje su trebale biti okrenute prema gore, okrenute bočno na zapadnu stranu i zato nisu dobivale sunčevu svjetlost i proizvoditi struju.

- Nadamo se da će uskoro Sunce početi osvjetljavati ćelije pa će lander živnuti. Nade ima do 1. veljače. Tada počinje noć na tom dijelu, a lander ne može izdržati hladnu mjesečevu noć koja traje gotovo 15 dana. Ako dobije dodatnu struju onda će moći napraviti još neka dodatna istraživanja i slike što bi bilo sjajno - zaključuje Radonić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin