Tech

Komentari 15

Gadgeti iz "Zvjezdanih staza" napokon su postali stvarnost

Gadgeti iz "Zvjezdanih staza" napokon su postali stvarnost

Budućnost je stigla, nakon mobitela i iPada u stvarnost su "sletjeli" univerzalni prevoditelj te uređaj koji vraća vid slijepima poput onoga koji je Geordi nosio

Univerzalni prevoditelj iz “Zvjezdanih staza” ovih je dana postao stvarnost zahvaljujući znanstvenicima iz Microsoftova istraživačkog centra.

U uređaj je dovoljno izgovoriti nekoliko rečenica na engleskom jeziku, a on će ih izgovoriti na jednom od 26 drugih jezika, i to glasom govornika. Ipak, univerzalnom prevoditelju brzina za sada nije vrlina - potrebno mu je oko sat vremena da napravi programski model glasa govornika i “sazna” kako izgovoriti te riječi na stranom jeziku. Znanstvenici se nadaju da će taj uređaj jednog dana omogućiti turistima da razgovaraju na jezicima koje ne poznaju. Teoretski bi ga se moglo instalirati i u smartphone, tako da će ga svatko moći nositi u džepu. 

I druge tehnologije iz “Zvjezdanih staza” postaju stvarnost. Izraelski znanstvenici razvili su vizir koji omogućuje slijepima da vide, a u seriji je sličan uređaj nosio glavni inženjer Enterprisea Geordi La Forge. Novi uređaj, zvan SSD, “hakira” vizualni korteks mozga i omogućuje slijepima da prepoznaju predmete. Kamerom prikuplja vizualne podatke i pretvara ih u zvuk. Zvuk se zatim prenosi korisniku, tako da on pomoću njih može prepoznati složene objekte, pa čak i čitati rečenice. Uređaji slični mobitelima, iPad-u, disketi i USB-sticku također su prvi put viđeni u “Zvjezdanim stazama”, baš kao GPS te glasovna aktivacija.

Ispalite sve fejzere!

Fejzeri kojima je naoružana posada još se, srećom, nisu pojavili na ulicama, ali američka vlada radi na usavršavanju te tehnologije. Fotonska torpeda koja se pune antimaterijom još su daleko jer su znanstvenici stvorili samo nekoliko atoma antimaterije.

Teleportiraj me, Scottie

Za razliku od “Zvjezdanih staza”, kod stvarne teleportacije nije riječ o prijenosu predmeta na drugo mjesto nego o stvaranju identične replike skeniranog predmeta na drugome mjestu, a original se uništi. Znanstvenici su teleportirali foton i lasersku zraku.

Izvadite trikordere

Stvarni uređaj TR-107 Mark 1 služi kao mjerač električnog polja, termometar, barometar i svjetlometar. Tako imitira trikordere iz “Zvjezdanih staza”.

Komunikacija na nivou

Komunikatori iz “Zvjezdanih staza” pretvorili su se u sveprisutne mobitele, a “pametni” telefoni preuzeli su čak i neke funkcije trikordera poput analiziranja prehrambenog sastava namirnica. Tvrtka Vocera uvela je i bežične komunikacijske uređaje koje zaposlenici nose oko vrata.