Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Genijalni skriveni trikovi za iPhone olakšat će vam život

Navigiranje po napisanom tekstu u poruci ili emailu, brisanje poruke jednim potezom, i još nekoliko jednostavnih trikova za lakše upravljanje telefonom

A customer tests a smartphone during the launch of the new iPhone XS and XS Max sales at a shop in Moscow
Foto: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
17 komentara

Idu vam na živce dosadne greške pri tipkanju poruka i pretraživanju interneta? Za korisnike iPhone pametnih telefona, Apple je pripremio nekoliko zgodnih prečaca koji štede živce i vrijeme. Ovdje je nekoliko njih: 

1. Skriveni miš

Ponekad u poruci ili emailu napišete nešto što ne zvuči kako ste si zamislili. Ako imate sreće, to ćete uočiti prije nego što ste poruku ili email poslali. Međutim, mnogo ljudi ima popriličnih problema dok pokušavaju pokazivač pokušavaju dovesti i napiknuti na pravo mjesto - odnosno na onaj dio rečenice u kojem treba ispraviti grešku. 

Apple je odlučio osjetno olakšati ispravljanje poruka. Dovoljno je malo duže držati pritisnuti tipku space (odnosno razmak) na iPhone uređaju i pojavit će vam se pokazivač kojim je osjetno lakše navigirati kroz tekst, bez da željeno mjesto morate točno upiknuti prstom. 

2. Fotografije dok snimate video

Snimate video, ne želite ga prekinuti, ali jedan prizor želite ovjekovječiti i na fotografiji? Nema problema. Ne morate prekidati snimanje, dovoljno je samo pritisnuti tipku s lijeve strane.

Kvaliteta fotografije možda neće biti kao inače, no složit ćete se, ponekad je važnije uhvatiti trenutak. Kad smo već kod toga, dodir na bilo koje mjesto na zaslonu dok snimate fotografiju reći će kameri gdje želite da fokusira. 

3. Korištenje telefona po mraku

Ovo je prilično praktična opcija ako skrolate po svojem telefonu pokraj nekoga tko pokušava zaspati. Otvorite Settings (Postavke) - General (Općenito) - Accessibility (Pristupačnost) - Display accommodations (Prilagodbe zaslona)  i tamo odaberite Invert colours (Obrnute boje).

Tako će vam zaslon postati crno boje i osjetno smanjiti količinu svjetlosti koja dopire s vašeg telefona.

4. Stresi i obriši

Ako ste natipkali nešto što je potpuno krivo, samo protresite svoj telefon i tako ćete izbrisati sve što ste napisali.

5. Skladajte vlastite vibracije

Kako znati trebate li se javiti na telefon? Danas više manje svi svoj telefon drže na tihom radu, odnosno isključenih zvukova. No to znači da trik kojim određenim ljudima stavite specijalno zvono više ne služi svrsi.

via GIPHY

Umjesto toga možete podesiti vibraciju prema kojoj ćete raspoznavati određene pozivatelje bez da ste uopće pogledali na telefon. U telefonu pronađite opciju Custom i napravite vibraciju po vlastitoj želji. 

6. Brže punjenje

Nekad i 15 minuta mnogo znači, pogotovo kad je punjenje baterije na telefonu u pitanju.

Ako stavite svoj telefon na Airplane mode (Zrakoplovni način rada) baterija će se puniti oko četiri posto brže u pola sata nego što je to uobičajeno. 

7. Brže pregledavanje interneta

Ako želite ubrzati proceduru pretraživanja interneta i upisivanja URL-a, držite pritisnutu točku.

Pritiskom na točku uređaj će vam ponuditi listu raspoloživih nastavaka i poštedjeti vas zamornog utipkavanja, ali i s tim povezanih grešaka i ispravljanja u tipkanju željene adrese. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message