Tech

Komentari 2

Google će francuskoj agenciji pet godina plaćati za vijesti

Google će francuskoj agenciji pet godina plaćati za vijesti

Dogovor je uslijedio nakon 18 mjeseci pregovora oko Europske direktive iz 2019. godine o takozvanim 'srodnim pravima', koja su u središtu višestrukih sporova na globalnoj razini između web divova i medija

Google i francuski Agence France-Presse (AFP) u četvrtak su poptisali petogodišnji ugovor prema kojem će Google AFP-u plaćati za vijesti u Europi, prenosi RFI.

Nije poznato koliko ugovor vrijedi. Dogovor je uslijedio nakon 18 mjeseci pregovora oko EU direktive iz 2019. godine o autorskim i srodnim pravima', koja su u središtu višestrukih sporova na globalnoj razini između web divova i medija oko plaćanja za korištenje internetskih vijesti i drugih sadržaja.

- Ovaj dogovor pokriva cijelu Europu, u svim jezicima, uključujući i zemlje koje nisu pod Europskom direktivom - rekao je AFP-ov direktor Fabrice Fries koji je ugovor opisao kao pionirski i kao kulminaciju duge borbe.

Inače, AFP proizvodi i distribuira multimedijske sadržaje svojim klijentima na šest jezika diljem svijeta.

Nakon što je isprva oklijevao platiti francuskim novinama za korištenje njihovog sadržaja, Google je konačno potpisao trogodišnji okvirni sporazum s nekim nacionalnim tiskovinama početkom 2021. godine, ali ga je tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja sredinom srpnja kaznilo s 500 milijuna eura kazne jer pregovori nisu bili dobri.

Google se žalio i nastavio pregovore kako bi postigao novi sporazum.

Fries je dodao da će dogovor pridonijeti proizvodnji kvalitetnih informacija i razvoju inovacija unutar agencije.

- Ovaj sporazum s Agence France-Presse pokazuje našu spremnost da pronađemo zajednički jezik s izdavačima i novinskim agencijama u Francuskoj na temu autorskih i srodnih prava - rekao je Sebastien Missoffe, Googleov generalni direktor u Francuskoj.

Prema sporazumu, AFP će također ponuditi obuku za fact cheching, provjeru činjenica na nekoliko kontinenata, čiji će detalji uskoro biti objavljeni, navode tvrtke u priopćenju.