Tech

Komentari 1

Google kažnjen zbog dijeljenja podataka o djeci na YouTubeu

Google kažnjen zbog dijeljenja podataka o djeci na YouTubeu

Nagodba je odobrena s tri povjerenička glasa u FTC-u za prema dva glasa protiv, pri čemu su dva zastupnika Demokratske stranke tražila strože kazne

Google je pristao platiti novčanu kaznu od 170 milijuna dolara u sklopu nagodbe u sporu koji je protiv njega podignut zbog nezakonitog prikupljanja i dijeljenja podataka na Youtubeu o djeci bez pristanka roditelja, objavili su američki dužnosnici.

Google se nagodio sa Saveznom trgovinskom komisijom (FTC) i njujorškim državnim odvjetnikom a kazna predstavlja najviši iznos izrečen u svim do sada pokrenutim sporovima pokrenutim na temelju Zakona o zaštiti dječje privatnosti na internetu (COPPA) iz 1998. godine.

„YouTube se potencijalnim korporativnim klijentima hvalio popularnošću među djecom", objavio je predsjednik FTC-a Joe Simons.

"Kada se postavilo pitanje poštivanje COPPA-e, kompanija nije željela priznati da su pojedini dijelovi njezine platforme bili usmjereni izravno prema djeci. Nema opravdanja za YouTubeovo kršenje zakona”, naglasio je Simons.

Nagodba također zahtijeva da YouTube promijeni obradu sadržaja namijenjenog djeci.

„Ubuduće ćemo sve podatke korisnika koji gledaju sadržaj namijenjen djeci tretirati kao da su povezani s djecom, bez obzira na dob korisnika", naglasila je izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki.

"To znači da ćemo ograničiti prikupljanje podataka i uporabu videozapisa namijenjenih djeci samo na ono što je potrebno za podršku rada usluge", pojasnila je.

"Također ćemo prestati prikazivati personalizirane oglase na svim sadržajima tog tipa i neke značajke - kao što su komentari i obavijesti - više neće biti dostupne na takvu vrstu sadržaja", dodala je Wojcicki.

Nagodba je odobrena s tri povjerenička glasa u FTC-u za prema dva glasa protiv, pri čemu su dva zastupnika Demokratske stranke tražila strože kazne.

Sporazum „ponavlja puno grešaka iz manjkave nagodbe s Facebookom", smatra povjerenik iz redova demokrata Rohit Chopra.

Upozorava tako da nije utvrđena individualna odgovornost niti su ponuđena dostatna rješenja za probleme Youtubeovih financijskih poticaja a kazna omogućuje kompaniji da i dalje profitira od kršenja zakona.

"Uvjeti nagodbe nisu bili dovoljno ozbiljni ni da Google objavi upozorenje investitorima”, zaključio je Chopra.