Obavijesti

Tech

Komentari 1

Google u Hrvatskoj uz novi program djecu uči sigurnijem pretraživanju interneta

Google u Hrvatskoj uz novi program djecu uči sigurnijem pretraživanju interneta
5

Djeca će imati priliku naučiti kako kritički razmišljati dok istražuju internet i druge internetske sadržaje, kako se zaštititi od internetskih prijetnji, kako promišljeno i odgovorno donijeti odluku o tome što, kada, kako i s kime podijeliti

VIDEO

Google je u Hrvatskoj predstavio program Budi internet genijalac koji djecu uči vještinama potrebnim za sigurno i pametno istraživanje interneta. Uz pomoć ovog programa, osnovnoškolci usvajaju osnovna digitalna znanja i vještine te stvaraju naviku promišljenog korištenja i istraživanja interneta.

- Za razliku od sličnih sigurnosnih programa koji se fokusiraju na prijetnje i ograničenja, program Budi internet genijalac ima i edukativnu ulogu, odnosno cilj mu je izgraditi vještine i osposobiti djecu, njihove roditelje i učitelje da surfaju internetom na što je to moguće odgovorniji i sigurniji način. Budi internet genijalac, uz 'Nastava od kuće', G Suite for Education kao i besplatno rješenje za videokonferencije Google Meet koje smo ranije predstavili, dio su predanosti tvrtke Google u razvoju digitalnih vještina društva“ - izjavio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics.

Budi internet genijalac je osim djeci namijenjen roditeljima kao i učiteljima te je potpuno besplatan. Uključuje program o sigurnosti na internetu posvećen nastavnicima, online lekcije za učenje osnova digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva kao i aktivnosti koje se mogu provoditi s učenicima u učionici.

Djeca će tako imati priliku naučiti kako kritički razmišljati dok istražuju internet i druge internetske sadržaje, kako se zaštititi od internetskih prijetnji, kako promišljeno i odgovorno donijeti odluku o tome što, kada, kako i s kime podijeliti informacije na internetu te kako biti ljubazan i poštivati privatnost kao i kako obeshrabriti nasilnička ponašanja te biti hrabar i pitati odraslu osobu kad na internetu naiđu na nešto sumnjivo.

U testiranju kao i prenošenju znanja pomaže igrifikacija tj. korištenje avanturističke internetske igre Interland koja učenje o digitalnoj sigurnosti i građanstvu čini interaktivnim i zabavnim, kakav je i sam internet. Igra Interland sastoji se od četiri lekcije Pažljiva planina, Rijeka Java, Toranj s blagom i Kraljevstvo dobrote, a igrači će nakon svakog savladanog izazova dobiti diplomu.

Udruga „Suradnici u učenju” će uz podršku Googlea organizirati seminare i radionice kako bi učitelji dobili kompetencije potrebne za poučavanje djece osnovama digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva što će im omogućiti da postanu uspješni građani umreženog svijeta.

- Djeca, njihovi roditelji i učitelji više nego ikad do sada koriste se digitalnim rješenjima kao podrška učenju, socijalizaciji i igri. Međutim, ista ta rješenja mogu povećati izloženost djece rizicima na internetu. Upravo stoga, program Budi internet genijalac osmišljen je da na edukativni zabavan način smanji rizike i promovira pozitivna i sigurna dječja iskustva na internetu -  izjavio je Darko Rakić, predsjednik Udruge “Suradnici u učenju”.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto