Obavijesti

Tech

Komentari 0

Google ulaže 2 milijuna dolara: U AI projektu za sigurniji put do škole sudjeluju FER i 'Prometni'

Google ulaže 2 milijuna dolara: U AI projektu za sigurniji put do škole sudjeluju FER i 'Prometni'

Koristeći umjetnu inteligenciju, satelitske snimke i Google Street View za otkrivanje sigurnosnih rizika na cestama, organizacija iRAP ocijenit će cestovnu infrastrukturu oko škola za cijelu zemlju u Vijetnamu

VIDEO

Jedno od područja na kojima umjetna inteligencija ima iznimno pozitivan utjecaj je i sigurnost na cestama. Prometne nesreće vodeći su uzrok smrti među djecom i mladima diljem svijeta. Statistika je poražavajuća - svakodnevno preko sto tisuća ljudi pogine ili zadobije teže ozljede u prometnoj nesreći.

Zato je jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda prepoloviti broj smrtnih slučajeva i ozljeda na cestama do 2030. godine. Da bi se smanjio broj prometnih nesreća, potrebno je znati gdje i kako djelovati - prvo utvrditi koje su ceste opasnije, na kojim dijelovima, u koje doba dana, obraćajući posebnu pozornost na ceste oko vrtića i škola.

Međunarodna organizacija za procjenu cestovne infrastrukture (engl. The International Road Assessment Programme, iRAP) posvećena je spašavanju života eliminacijom visokorizičnih cesta diljem svijeta i osmislila je sustav ocjenjivanja za oznaku sigurnosti ceste. Na cesti ocijenjenoj s 1 zvjezdicom vjerojatnost prometne nesreće otprilike je 20 puta veća nego na cesti s 5 zvjezdica.

Upravo ovu metriku iRAP-a za ocjenjivanje cestovne sigurnosti koristi i UN odnosno države članice za postizanje cilja umanjenja broja prometnih nesreća.

Sigurniji put do škole - uz pomoć hrvatskih istraživača

Googleova filantropska podružnica Google.org prihvatila je u rujnu financiranje projektnog prijedloga koji bi djeci omogućio sigurnije putovanje u školu. Voditelj međunarodnog konzorcija upravo je organizacija iRAP, a ukupno financiranje iznosi 2 milijuna dolara.

Koristeći umjetnu inteligenciju, satelitske snimke i Google Street View za otkrivanje sigurnosnih rizika na cestama, organizacija iRAP ocijenit će cestovnu infrastrukturu oko škola za cijelu zemlju u Vijetnamu i podržati nadogradnje na cestama s najvećim rizikom.

No, u ovom svjetski prepoznatom projektu sudjeluju i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet prometnih znanosti.

Prometne nezgode su vodeći uzrok smrtnosti radno sposobnog stanovništva. Svake godine preko milijun osoba pogine u prometu. Nažalost, posebno veliki društveni problem predstavlja smrtnost najmlađih. Svaki dan oko 500 djece pogine na putu do škole. U Vijetnamu prometne nezgode uzrokuju oko 50% smrtnosti adolescenata. Organizacija iRAP već dugi niz godina razvija metodologiju koja omogućava identificiranje najopasnijih segmenata prometne mreže. Naše istraživanje će tu metodologiju učiniti dostupnijom primjenom metoda umjetne inteligencije. Važnost problema i kvaliteta našeg prijedloga uvrstili su nas među 15 projekata koji će biti financirani u okviru programa Google AI for Global Goals. Naš projekt je globalni poduhvat u kojem pored iRAP-a, FER-a i FPZ-a sudjeluju i tvrtka Anditi iz Australije te Azijska fondacija za prevenciju ozljeda (AIPF) - ističe prof. dr. sc. Siniša Šegvić, redoviti profesor Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave zagrebačkog FER-a.

FER surađuje s iRAP-om od 2019. godine, a najvažniji cilj suradnje je prepoznati sigurnosne atribute prometnica iz slika i videa. Na ovom istraživačkom projektu kroz svoju će doktorsku disertaciju raditi Marin Kačan. Glavno istraživačko pitanje jest možemo li i u kojoj mjeri metodama računalnog vida raspoznati atribute prometnica koji određuju sigurnost sudionika u prometu.

Postizanje UN-ovog cilja o povećanju sigurnosti cestovnog prometa kroz povećanje broja cesta ocijenjenih s 3 zvjezdice do 2030. Godine, procijenjeno je da će se spasiti 450 tisuća života svake godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Britanija razmatra zabranu mobitela za mlađe od 16: Utječe na mentalno i fizičko zdravlje
STIŽE NOVI ZAKON?

Britanija razmatra zabranu mobitela za mlađe od 16: Utječe na mentalno i fizičko zdravlje

Sljedeća britanska vlada trebala bi razmotriti zakonsku zabranu mobitela u školama i potpunu zabranu mobitela za mlađe od 16 godina, stoji u izvješću odbora donjeg doma britanskog parlamenta

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...