Obavijesti

Tech

Komentari 0

Google ulaže 2 milijuna dolara: U AI projektu za sigurniji put do škole sudjeluju FER i 'Prometni'

Google ulaže 2 milijuna dolara: U AI projektu za sigurniji put do škole sudjeluju FER i 'Prometni'

Koristeći umjetnu inteligenciju, satelitske snimke i Google Street View za otkrivanje sigurnosnih rizika na cestama, organizacija iRAP ocijenit će cestovnu infrastrukturu oko škola za cijelu zemlju u Vijetnamu

VIDEO

Jedno od područja na kojima umjetna inteligencija ima iznimno pozitivan utjecaj je i sigurnost na cestama. Prometne nesreće vodeći su uzrok smrti među djecom i mladima diljem svijeta. Statistika je poražavajuća - svakodnevno preko sto tisuća ljudi pogine ili zadobije teže ozljede u prometnoj nesreći.

Zato je jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda prepoloviti broj smrtnih slučajeva i ozljeda na cestama do 2030. godine. Da bi se smanjio broj prometnih nesreća, potrebno je znati gdje i kako djelovati - prvo utvrditi koje su ceste opasnije, na kojim dijelovima, u koje doba dana, obraćajući posebnu pozornost na ceste oko vrtića i škola.

Međunarodna organizacija za procjenu cestovne infrastrukture (engl. The International Road Assessment Programme, iRAP) posvećena je spašavanju života eliminacijom visokorizičnih cesta diljem svijeta i osmislila je sustav ocjenjivanja za oznaku sigurnosti ceste. Na cesti ocijenjenoj s 1 zvjezdicom vjerojatnost prometne nesreće otprilike je 20 puta veća nego na cesti s 5 zvjezdica.

Upravo ovu metriku iRAP-a za ocjenjivanje cestovne sigurnosti koristi i UN odnosno države članice za postizanje cilja umanjenja broja prometnih nesreća.

Sigurniji put do škole - uz pomoć hrvatskih istraživača

Googleova filantropska podružnica Google.org prihvatila je u rujnu financiranje projektnog prijedloga koji bi djeci omogućio sigurnije putovanje u školu. Voditelj međunarodnog konzorcija upravo je organizacija iRAP, a ukupno financiranje iznosi 2 milijuna dolara.

Koristeći umjetnu inteligenciju, satelitske snimke i Google Street View za otkrivanje sigurnosnih rizika na cestama, organizacija iRAP ocijenit će cestovnu infrastrukturu oko škola za cijelu zemlju u Vijetnamu i podržati nadogradnje na cestama s najvećim rizikom.

No, u ovom svjetski prepoznatom projektu sudjeluju i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet prometnih znanosti.

Prometne nezgode su vodeći uzrok smrtnosti radno sposobnog stanovništva. Svake godine preko milijun osoba pogine u prometu. Nažalost, posebno veliki društveni problem predstavlja smrtnost najmlađih. Svaki dan oko 500 djece pogine na putu do škole. U Vijetnamu prometne nezgode uzrokuju oko 50% smrtnosti adolescenata. Organizacija iRAP već dugi niz godina razvija metodologiju koja omogućava identificiranje najopasnijih segmenata prometne mreže. Naše istraživanje će tu metodologiju učiniti dostupnijom primjenom metoda umjetne inteligencije. Važnost problema i kvaliteta našeg prijedloga uvrstili su nas među 15 projekata koji će biti financirani u okviru programa Google AI for Global Goals. Naš projekt je globalni poduhvat u kojem pored iRAP-a, FER-a i FPZ-a sudjeluju i tvrtka Anditi iz Australije te Azijska fondacija za prevenciju ozljeda (AIPF) - ističe prof. dr. sc. Siniša Šegvić, redoviti profesor Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave zagrebačkog FER-a.

FER surađuje s iRAP-om od 2019. godine, a najvažniji cilj suradnje je prepoznati sigurnosne atribute prometnica iz slika i videa. Na ovom istraživačkom projektu kroz svoju će doktorsku disertaciju raditi Marin Kačan. Glavno istraživačko pitanje jest možemo li i u kojoj mjeri metodama računalnog vida raspoznati atribute prometnica koji određuju sigurnost sudionika u prometu.

Postizanje UN-ovog cilja o povećanju sigurnosti cestovnog prometa kroz povećanje broja cesta ocijenjenih s 3 zvjezdice do 2030. Godine, procijenjeno je da će se spasiti 450 tisuća života svake godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...