Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Googleovo kvantno računalo za 200 sekundi učinilo nemoguće

Za razliku od klaisčnih računala u kojima bit može imati vrijednost 1 ili 0, u kvantnom ono može imati obje vrijednosti istovremeno. Takvo računalo za 200 sekundi je obavilo zadatak koje bi normalno obavilo za 10.000 godina

A handout picture shows Sundar Pichai with one of Google's Quantum Computers in the Santa Barbara lab
Foto: HANDOUT ./REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Google je objavio da je ostvario "kvantnu nadmoć" svojim kvantnim računalom koje je u nekoliko minuta riješilo složeni problem za koji bi današnjim najsnažnijim superračunalima trebale tisuće godina, prenose agencije o studiji objavljenoj u srijedu.

Googleovi znanstvenici očekuju da će kvantna računala za nekoliko godina ostvarivati napredak u područjima kao što su umjetna inteligencija, kemija, prenosi agencija Reuters i podsjeća da su znanstvenici desetljećima radili na kvantnim računalima jer ona obećavaju mnogo veće brzine.

FILE PHOTO: Logo of Google is seen at VivaTech fair in Paris DOBILI SPOR PROTIV FRANCUZA Google dobio bitku: 'Pravo na zaborav' neće vrijediti globalno

- Ta fenomenalna brzina, ubrzanje u usporedbi sa svim poznatim klasičnim algoritmima je eksperiment kvantne nadmoći - citira France presse rečenicu iz studije koju su znanstvenici objavili u časopisu Nature.  

A handout picture shows Pichai and Sank with one of Google's Quantum Computers in the Santa Barbara lab | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U klasičnim računalima mjerna jedinica je "bit" i može imati vrijednost ili 1 ili 0. No mjerna jedinica kvantnog računala je kubit (kvantni bit) i može istodobno imati obje vrijednosti i 1 i 0.

Ta pojava otvara vrata za obavljanje brojnih kalkulacija istodobno, ali kubiti moraju biti sinhronizirani korištenjem kvantnog učinka poznatog kao kvantno sprezanje. No tu postoji problem: znanstvenici moraju ohladiti kubite do gotovo apsolutne nule da ograniče vibracije ili "buku" koja inače izaziva pogreške u izračunima. 

Znanstvenici su se godinama borili da izgrade uređaje s dovoljno kubita koji će biti konkurentni konvencionalnim računalima. 

Googlov procesor Sycamore ima 54 kubita, a jedan od njih nije radio pa je uređaj radio s 53 kubita. 

John Martinis i njegovi kolege dali su procesoru zadaće koje je Sycamore mogao obaviti u tri minute i 20 sekunda. Tvrde da bi, nasuprot tome, najboljem svjetskom superračunalu trebalo za istu zadaću 10.000 godina. 

- To je impresivan uređaj i naravno impresivna prekretnica. Međutim, mi smo još desetljećima daleko od kvantnog računala koje će moći riješiti probleme koje želimo - rekao je prof Johnathan Oppenheim, iz UCL-a koi nije sudjelovao u studiji.

A handout picture shows a component of Google's Quantum Computer in the Santa Barbara lab | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sličnu su ocjenu iznijeli i znanstvenici u The New York Timesu napisavši da je postignuti uspjeh nešto poput leta braće Wright 1903. Bio je to dokaz da je nešto moguće, no trebat će godine da se ostvari puni potencijal.

Suparnička kompanija IBM, koja također razvija kvantna računala, dovodi u pitanje neke Googleove brojke.

DIGITALIZACIJA Predsjednica pozvala Google da proširi poslovanje u Hrvatskoj

- Mislimo da idealna simulacija iste zadaće može biti izvedena na klasičnom sustavu u roku od 2,5 dana s mnogo većom pouzdanošću - kazali su znanstvenici iz IBM-a Edwin Pednault, John Gunnel i Jay Gambetta.

Također dovode u pitanje Googleovu definiciju "kvantne nadmoći".

- Prvo zato što po samoj definiciji taj cilj nije postignut. Ali ponajprije zato što kvantna računala nikada neće "nadmoćno" ovladati nad klasičnim računalima, već će prije raditi usklađeno s njima jer svako od njih ima svoje jake strane - upozoravaju.

Pogledajte video

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message