Obavijesti

Tech

Komentari 0

Grad odgovorio roditeljima: U školama bližim vašoj nije bilo mjesta za učenike viših razreda

Grad odgovorio roditeljima: U školama bližim vašoj nije bilo mjesta za učenike viših razreda
1

Učenici viših razreda OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu iduću godinu trebali bi pohađati u novozagrebačkoj OŠ Ive Andrića. Roditelji su nezadovoljni, a Grad odgovara kako će svi ići zajedno u istu školu

VIDEO

Osnovna škola Petra Zrinskog broji ukupno 666 učenika, od čega 326 učenika razredne nastave, od kojih je njih 259 raspoređeno u 11 odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka za koje je učionica potrebna cijeli dan, odnosno od 8.00 do 17.00 sati. U želji da ne uskraćujemo program produženog boravka najmlađim učenicima iz svih osnovnih škola uključenih u proces reorganizacije i omogućimo im Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima, učenici razredne nastave OŠ Petra Zrinskog raspoređeni su u tri najbliže im škole koje u svojim prostorima mogu organizirati redovitu nastavu te program produženog boravka kako za svoje učenike, tako i za učenike OŠ Petra Zrinskog, odgovorili su u ponedjeljak iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje na upit 24sata o zahtjevima roditelja učenika te škole. 

Podsjetimo, više od 200 roditelja od oko 300 učenika viših razreda ove škole u nedjelju je potpisalo peticiju kojom od Gradskog ureda za obrazovanje traže da se odustane od plana jesenskog preseljenja.

'Važno je bilo organizirati produženi boravak'

Prema Planu preseljenja učenika iz pet osnovnih škola koje do jeseni neće biti sanirane, 13 razreda (od 5. do 8. razreda) OŠ ‘Petar Zrinski’ prebačeno je u OŠ ‘Ivo Andrić’ u novozagrebačkom naselju Sopot. Učenici bi trebali iduću godinu pohađati u dvije smjene, no kako upozoravaju roditelji učenika iz obje škole, to bi dovelo u pitanje njihove izvanškolske aktivnosti, ali i normalnu svakodnevicu.

- Pri izradi plana premještaja u obzir uzete prostorne mogućnosti svih zagrebačkih škola te potrebe i prava učenika na obrazovanje pod jednakim uvjetima, što podrazumijeva i organiziranje programa produženog boravka u svim školama, sukladno njihovim potrebama. Ističemo da preostali kapaciteti škola u okolici nisu dovoljni za organizaciju redovite nastave i za učenike predmetne nastave OŠ Petra Zrinskog s obzirom na to da su druge škole u okolici prihvatile učenike iz ostalih škola oštećenih u potresu, pri čemu se ovaj Ured vodio istim kriterijima i prioritetima kao i za učenike iz OŠ Petra Zrinskog - navodi se u odgovoru koji potpisuje pročelnik Ivica Lovrić.

Pedagoški i organizacijski najopravdanije rješenje

Kako ističe Lovrić, najprihvatljivije je, te pedagoški i organizacijski najopravdanije rješenje učenike predmetne nastave iz OŠ Petra Zrinskog preseliti zajedno, u školu koja ima potrebne prostorne kapacitete kako bi im se omogućio nastavak ne samo odgojno-obrazovnog rada već i vršnjačkog druženja. Slijedom navedenog, učenici predmetne nastave bit će izmješteni u OŠ Ive Andrića.

Kako ističu u svome odgovoru, iduće školske godine 2424 učenika iz pet osnovnih škola u Zagrebu pohađat će nastavu u zamjenskim školama. Njih 690 je u 32 skupine produženog boravka. Planovi preseljenja i organizacije odgojno-obrazovanog rada za sljedeću školsku godinu izrađeni su u suradnji i usuglašeni s ravnateljima svih škola.

- Napominjemo da će za sve učenike predmetne nastave OŠ Petra Zrinskog tijekom iduće školske godine biti organiziran prijevoz čime će se osigurati siguran dolazak i odlazak učenika iz OŠ Ive Andrića. Slobodni smo Vas također izvijestiti kako su i Osnovna škola Petra Zrinskog i Gradski ured za obrazovanje primili mnogobrojne pohvale i zahvale roditelja učenika OŠ Petra Zrinskog što je uspješno iznađeno rješenje za premještaj svih učenika, unatoč njihovoj brojnosti, a kojim će se ne samo osigurati njihov redovan nesmetan odgojno-obrazovni rad već i zadržati kvaliteta i visoki standard po pitanju organiziranja programa produženog boravka - izvijestili su iz Grada Zagreba.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju