Tech

Komentari 11

Gradim kuću dvokatnicu, miješam malter, motam žicu

Gradim kuću dvokatnicu, miješam malter, motam žicu

Izlijeva se temeljna ploča - svečani trenutak. Podrazumijeva li zelena gradnja korištenje samo biorazgradivih građevnih materijala? Kako se uklapa beton?

Ako ste propustili dosadašnje nastavke priče o gradnji niskoenergetske kuće u Zagrebu, pročitajte ih ovdje.

Svakom investitoru je postavljanje temeljne ploče svečani trenutak koji se nerijetko zalije, po mogućnosti, ne kišom. Tehnologija koja prati građevinsku industriju znatno je pojednostavila i ubrzala postupak postavljanja temelja. Tačke i mikser zamijenile su goleme pumpe koje u nekoliko minuta izliju količinu betona za koju bi, ne tako davno, bilo potrebno nekoliko dana. U manje od pola sata oko 100 tona betona prekrilo je sloj podložnog betona, hidroizolacije, kanalizacijskih cijevi i armature. Temeljna ploča buduće rezidencije Jelušić debela je 35 cm i teška oko 120 tona.

Jelušići su se odlučili za beton tvrtke Holcim zbog provjerene recepture i kvalitete, ali i stoga što podržavaju njihovu inicijativu zaštite okoliša minimalnom uporabom prirodnih resursa i stavljanjem naglaska na reciklažu. Beton je gotovo neizostavan građevni materijal. Godišnje ga se proizvede po 2.5 tone po stanovniku planete. Dakle, ignorirati ga se ne može. Ali se može umanjiti njegov negativan otisak u okolišu pravilnim korištenjem i recikliranjem. Holcim je među pionirima koji slijede visoke europske standarde, pa i ne čudi što je jedan od suosnivača Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj i aktivni promotor održive gradnje. Zanimljivo je i da je Holcim prvi u Hrvatskoj započeo rehabilitaciju svog kamenoloma, u Očuri kraj Lepoglave i to paralelno s eksploatacijom.

Kad govorimo o betonu, važno je obratiti pažnju na njegovu čvrstoću i sastav. Hrvatska se, naime nalazi u seizmički vrlo aktivnom području, a Zagreb je u visokoj 8. i 9. potresnoj zoni. Stoga se kod temeljenja, kao i kod ukruta zidanih konstrukcija koristi armirani beton zbog svoje čvrstoće u svim smjerovima, potrebne elastičnosti i dugotrajnosti. Bitno je informirati se o njegovom sastavu, a za one vrlo ekološki osvještene, i udaljenosti od mjesta proizvodnje do mjesta isporuke kako bi se skratilo vrijeme transporta.

Nastavljamo gradnju zidova podruma, također armiranim betonom jer na njih u znatnoj mjeri utječe sila pritiska zemlje okomita na zid, a koju je armirano betonskim zidom najlakše zadržati. Više o toj temi pročitajte u srijedu, a to tada nek' živi, živi rad

Redovito pratite projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i svake nedjelje u 13:30 sati na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.