Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Gradovi ugroženi: More će rasti i udari valova bit će još opasniji

Utjecaj klimatskih promjena, pojasnio je dr. Ivica Vilibić, može se predviđati u desetljećima, a u budućim desetljećima udari valova prouzročit će veće štete jer će se događati na višoj razini mora

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
22 komentara

Razina Jadranskog mogla bi se do kraja ovog stoljeća povećati i za jedan metar što se može negativno odraziti na obalna područja, istaknuto je u četvrtak navečer na tribini u Splitu s temom "Klimatske promjene: Što se događa s Jadranskim morem?"

Predavanje je održao dr. Ivica Vilibić znanstveni savjetnik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u organizaciji Rotary Club Split.

- Postoji procjena da bi se do 2100. mogla od pola metra od metra podići razina mora u svijetu, a tako i Jadrana. Porast razine mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra - rekao je dr. Vilibić.

Komiški ribari prodaju svježu ribu na rivi GLOBALNI PROBLEM Nema gdje je nema: Plastiku su pronašli i u srdeli u Hrvatskoj

Prema tim procjenama u Splitu bi, primjerice, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma.

Split: Poplavili Podrumi Dioklecijanove palače, vatrogasi na intervenciji | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Utjecaj klimatskih promjena, pojasnio je, može se predviđati u desetljećima, a u budućim desetljećima udari valova prouzročit će veće štete jer će se događati na višoj razini mora.

- Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, razina mora će lagano ići gore pa će nevere imati jači utjecaj na obalu koja nije prilagođena tomu i onda se događaju štete - kazao je dr. Vilibić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Ocijenio je pri tom da su obale 'preizgrađene'. Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle utjecati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi 'malo dalje od obale'.

VIDEO: SMEĆE NA OBALI Jadran kakav nekad nije bio: Priroda nam je vratila 'pljusku'

- Međutim klimatske promjene mogle bi pozitivno utjecati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona - rekao je  dr. Vilibić.

Po njegovim riječima zbog porasta temperature požari će biti učestaliji osobito priobalnim područjima.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message