Obavijesti

Tech

Komentari 2

Hackathon protiv korone: U danu razvili 13 novih projekata

Hackathon protiv korone: U danu razvili 13 novih projekata
1

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q i Santa Clara University organizirali su globalni humanitarni Hackathon "DATA vs. CORONA", kako bi se pridružili u borbi protiv aktualne pandemije.

VIDEO

Ideja "DATA vs. CORONA" Hackathona bila je okupiti programere, znanstvenike i inženjere, istovremeno podržavajući inicijativu #OstaniDoma, te zajedno pokušati doći do odgovora na pitanja i probleme koji su im postavljeni, a s kojima se susreću zdravstveni sustavi u borbi protiv korona virusa.

Nakon 24satnog radnog dana u kojem je sudjelovalo preko 240 sudionika, profesionalaca i akademika iz cijelog svijeta, iz različitih znanstvenih grana s naglaskom na Data Science, 13 timova uspjelo je doći do kraja prvog dijela online događanja i predstaviti sucima i ostalim sudionicima prijedlog rješenja za sljedeće probleme: praćenje raspoloživosti bolničkih kreveta i respiratora, razvoj novih modela i predikcija za praćenje zaraznosti/smrtnosti od korona virusa, analiza podataka o oporavku pacijenata, obrada i provjera John Hopkins baze podataka te razvoj alata za praćenje pandemije analizom Twitter objava.

Jedno od predloženih rješenja vrlo je slično projektu razvoja mobilne aplikacije za praćenje kretanja zaraze koji pokreću Google i Apple, a tu vijesti su objavili tek nekoliko dana nakon Hackathona. To govori kako su sudionici Hackathona bili vrhunski stručnjaci, koji su razmišljali u jednakom smjeru kao i najveća imena u industriji.

Sljedeći korak je drugi dio Hackathona - razvoj odabranih rješenja kroz 2 tjedna, pri čemu se neki timovi spajaju i prikupljaju svoja rješenja i ideje, a sve s ciljem borbe protiv zajedničkog neprijatelja, virusa.

- Ovo je nevjerojatan uspjeh i jako smo sretni što smo dio ove priče. Nešto što se inače organizira mjesecima, uspjeli smo ugurati u samo par dana i kroz 24 sata neprestanog rada inženjera, programera, data scientista stvoriti bazu za rješenja koja muče trenutno cijeli svijet. Ova dva tjedna najboljih 13 čeka veliki posao. A krajni cilj nam je svima isti – imati funkcionalne proizvode, softwerska rješenja i prediktivne modele koji se mogu upotrijebiti za sprječavanje zaraze i izlječenje pacijenata - objašnjava CTO Hrvoje Gorajščan, te dodaje: "Hvala svima u Q-u koji su dali sve od sebe da ovo uspije, hvala našem timu koji je ušao u 13 najboljih, te hvala Santa Clara Universityju i marketinškom timu Kala Presence na suradnji u realizaciji ovako velike“.

Q agency već je neko vrijeme u kontaktu sa Santa Clara Universityjem s ciljem udruživanja na raznim projektima kako bi pomogli njihovim studentima, a hrvatski developeri dodatno izučili analize velikih baza podataka. Suradnja je trebala početi ovo ljeto, no s obzirom na pandemiju koja je pokazala realnu potrebu raznih zdravstvenih ustanova, bolnica te na kraju pacijenata za analitičarima i programerima, brzo je organiziran globalni humanitarni Hackathon - DATA vs. CORONA. Ono što je inače natjecanje, ovaj put bio je zajednički udruženi rad više od 240 ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Telemach Hrvatska diže cijene, uvećani računi stižu u kolovozu
RAST ZA 7,2 POSTO

Telemach Hrvatska diže cijene, uvećani računi stižu u kolovozu

Riječ je o usklađenju cijena s godišnjom stopom inflacije temeljem indeksne klauzule, na temelju čega Telemach, kao i ostali telekomi, od prošle godine imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje

3 meme kriptovalute koje imaju potencijal od 1000x
MEME TOKENI

3 meme kriptovalute koje imaju potencijal od 1000x

Meme kriptovalute su veliki hit na kripto tržištu ovog tjedna
4 najbolje Solana meme kriptovalute za kupiti sada
SOLANA MEME TOKENI

4 najbolje Solana meme kriptovalute za kupiti sada

Solana ekosustav meme kriptovaluta dokazao je svoju dominaciju u 2024. godini, s mnogim projektima koji nadmašuju šire kripto tržište