Obavijesti

Tech

Komentari 18

Hakeri su sve bolji: Kako ćete zaštititi sebe i svoje računalo?

Hakeri su sve bolji: Kako ćete zaštititi sebe i svoje računalo?
1

Kako napadači postaju sve sposobniji, postoje brojni koraci koje možete poduzeti kako bi se zaštitili. Pojedincima se savjetuju jake lozinke i oprez prije svakog online klika

VIDEO

Symantec je u svom godišnjem izvještaju otkrio da su hakeri sve organiziraniji u napadima te da se sve češće osnivaju i tvrtke kako bi povećali učinkovitost napada na privatne i poslovne korisnike. Navodi se da hakeri sada imaju resurse i sposobnosti koje su dosad bile usporedive samo s napadačima koji su imali podršku država. 

Kako napadači postaju sve sposobniji, postoje brojni koraci koje možete poduzeti kao pojedinac ili kao tvrtka, a iz Symanteca savjetuju da se ponašate u skladu s nekim od ovih savjeta: 

Za pojedince:

  • Koristite jake lozinke: Koristite snažne i jedinstvene lozinke za sve svoje korisničke račune. Promijenite svoje lozinke svaka tri mjeseca i nikad nemojte ponovno koristiti istu lozinku. Povrh toga, razmislite o korištenju nekog programa za upravljanje lozinkama kako biste dodatno zaštitili svoje podatke.
  • Razmislite prije nego što kliknete: Otvaranjem pogrešnog privitka možete zaraziti svoje računalo. Nikad nemojte gledati, otvarati ili kopirati privitke iz elektroničke pošte, osim u slučaju kada ste apsolutno sigurni da ste dobili poruku koju očekujete i to od pošiljatelja kojem vjerujete.
  • Zaštitite se: Bolje je spriječiti nego liječiti. Koristite programe za internetsku sigurnost koji uključuju antivirusni softver, vatrozid (firewall), zaštitu web preglednika i provjerenu zaštitu od drugih online prijetnji.
  • Čuvajte se taktike zastrašivanja: Pojedini programi mogu tvrditi da su besplatni, a u slučaju razbijenih ('crackiranih') ili piratskih programa možete se njihovim korištenjem izložiti zloćudnim programima. Napadi ucjenjivačkim softverom te tehnikama socijalnog inženjeringa zasnivaju se na zastrašivanju: žele vas zaplašiti kako biste pomislili da je vaše računalo zaraženo te kako biste kupili beskoristan softver ili kako biste platili da bi isti bio uklonjen s vašeg računala.
  • Štitite svoje osobne podatke: Informacije i podaci koje dijelite s drugima online dovode vas u potencijalno rizičnu situaciju u pogledu napada koji se zasnivaju na socijalnom inženjeringu. Ograničite količinu informacija koju dijelite na društvenim mrežama, što posebice uključuje bilo kakve informacije o korisničkim računima, datumima rođenja i imenima kućnih ljubimaca.

Za tvrtke:

  • Nemojte si dopustiti da vas uhvate na krivoj nozi: Koristite dostupne izvore informacija o aktualnim sigurnosnim prijetnjama i mogućnostima njihove neutralizacije kako biste čim prije pronašli znakove koji pokazuju da ste bili izloženi napadu te kako biste što brže reagirali u slučaju incidenta.
  • Zauzmite jak sigurnosni položaj: Implementirajte sigurnosnu zaštitu na krajnjim točkama mreže, na više razina, potom svu mrežnu sigurnost, kriptiranje, snažnu autorizaciju korisnika, te upotrijebite tehnologije za autorizaciju zasnovane na reputaciji. Sklopite partnerstvo s nekom od tvrtki koje pružaju usluge sigurnosne zaštite informacijskih sustava te na taj način proširite svoj IT tim.
  • Pripremite se za najgore: Uspješno saniranje posljedica incidenta pretpostavlja da je vaša sigurnosna okolina dobro optimizirana, da su procedure i njihovi učinci mjerljivi i ponovljivi, te da lekcije koje pritom naučite mogu biti korištene za opće poboljšanje sigurnosti u tvrtki. Razmislite o tome da na raspolaganju imate vanjskog stručnjaka za sigurnost koji će vam pomoći i biti na raspolaganju u slučaju krize.
  • Pružite zaposlenicima kontinuiranu edukaciju i trening: Stvorite simulacije koje će se koristiti za trening svih zaposlenika. Pripremite vodiče i procedure kojima se štite osjetljivi podaci na osobnim i tvrtkinim uređajima. Redovito procjenjujte znanje internih timova za istraživanje incidenata – a povremeno provedite i vježbu – kako biste bili sigurni da raspolažete odgovarajućim znanjima za učinkovitu borbu protiv svih cyber prijetnji.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo