Obavijesti

Tech

Komentari 8

Holograme iz Ratova zvijezda moći ćemo imati na mobitelu

Holograme iz Ratova zvijezda moći ćemo imati na mobitelu
3

Hologrami iz Ratova zvijezda definitivno su jedan od prepoznatljivih dijelova slavnog filmskog serijala, a kako se čini, nismo daleko od toga da imamo hologram-satove

VIDEO

Jedan od glavnih problema s 3D tehnologijama je da su za prikaz potrebne naočale, a čak i televizori i gadgeti za koje ne trebaju naočale nisu odlično rješenje jer kut prikaza nije baš najbolji. Sada, HP Labs radi na rješenju za prikaz 3D slike na način sličan onom iz filmova, uz kut prikaza od 180 stupnjeva. Njihov LCD ekran je modificirana verzija ekrana kakve imamo u telefonima, laptopima i ostalim gadgetima.

Radi se o tome da sićušni utori, koje nazivaju 'usmjerenim pikselima', rasipaju svjetlost u raznim smjerovima. Ovdje nisu potrebni nikakvi pomični dijelovi i sve se može ugraditi u postojeće ekrane. Za razliku od običnih ekrana, ovi 3D ekrani svoj prikaz grade na istraživanjima u kojima se karakteristike svjetlosti mogu mijenjati slanjem kroz materijale mijenjane na nano razini. Svaki 'usmjereni piksel' šalje crvenu, zelenu i plavu boju u određenom smjeru. Refleksijom od svih kuteva i drugim manipulacijama u svako oko šalje se drukčija slika, a naš mozak ih potom spaja u hologramsku sliku. Značajna prednost ovog prikaza je što ima 200 točaka gledišta za sliku ili 64 za video (trenutno), za razliku od običnih 3D ekrana. 

Istraživači se nadaju da će ovi 3D sustavi omogućiti novu vrstu korisničkih sučelja za igre, elektroničke uređaje i prikaz podataka. David Fattal iz HP-a kaže kako bi tehnički za proizvodnju sadržaja za ovakav ekran trebalo 200 različitih slika te da će najvjerojatnija primjena biti u prikazu računalno generiranih slika. 

- Uz ovakve ekrane arhitekti bi mogli prikazati 3D model kuće na svom tabletu, ili bi mogli na pametnom satu gledati Google kartu u tri dimenzije - kaže Fattal za Technology Review. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način