Obavijesti

Tech

Komentari 1

Honor nastavlja rasti: U Kini su sad najjači proizvođač telefona

Honor nastavlja rasti: U Kini su sad najjači proizvođač telefona

Omikron i stroge mjere u Kini snažno su utjecali na prodaju u prvom kvartalu, koja je pala za 18 posto u odnosu na lani. No u tom je periodu Honor izbio na vrh s rastom od čak 205 posto

VIDEO

Tržište pametnih telefona u Kini u prvom tromjesečju 2022. nastavilo je s lošim rezultatima u usporedbi s globalnim tržištem, pri čemu su isporuke pale 18% na godišnjoj razini, a 13% uzastopno na 75,6 milijuna jedinica.

Iako je to nagli pad, to predstavlja korekciju tržišta tipičnih sezonskih trendova nakon nenormalnog prvog tromjesečja 2021. HONOR je prvi put dosegao vrh, isporučivši 15 milijuna uređaja s ogromnim rastom od 205%. OPPO (uključujući OnePlus) ostao je na drugom mjestu s 13,9 milijuna isporučenih primjeraka dok nastavlja svoju tranziciju. Apple je ostao među prva tri nakon snažnog Q4 prošle godine. Vivo i Xiaomi završili su prvih pet, isporučivši 12,2 milijuna odnosno 10,6 milijuna jedinica.

- Korekcija tržišta nije iznenađenje nakon slabog Q4 prošle godine - kaže analitičarka Canalysa Amber Liu.

- Obično dolazi do uzastopnog pada potražnje i proizvodnje u prvom tromjesečju, iako kinesko tržište pametnih telefona bilježi slabe rezultate gotovo tri godine. Konkurencija među prvih pet dobavljača bila je iznimno neizvjesna jer je Huawei nestajao u posljednjim tromjesečjima. Dok je većina vodećih dobavljača ublažila nova lansiranja u prvom tromjesečju, HONOR je sekvencijalno porastao za 6%. Njegova nova serija 60 i X30 pridonijela je njegovim solidnim performansama jer je nastavila rasti u offline kanalima - navodi se.

- Izbijanje varijante Omikron COVID-19 i stroge blokade u većim gradovima od veljače bacile su sjenu na potrošačko tržište koje se tek treba oporaviti od prošlogodišnje slabosti. Kao odgovor na iznenadna zatvaranja maloprodaje i kašnjenja u logistici, dobavljači moraju usvojiti oprezniji pristup raspodjeli dionica, što će neizbježno utjecati na prodaju u kratkom roku - rekao je analitičar Canalysa Toby Zhu.

- Sve veće makroekonomske neizvjesnosti pogođene domaćom i inozemnom potražnjom dodatno će naštetiti tržištu rada i povjerenju potrošača, posebno utječući na segment jeftinih uređaja. Domaći igrači nemaju drugog izbora nego nastaviti povećavati svoja ulaganja na tržištu srednje do najviše klase ove godine kako bi se zaštitili od rizika usporavanja prodaje uređaja na masovnom tržištu - navodi.

- Dobavljači bi trebali biti oprezni u smanjenju svojih resursa i ulaganja na kineskim tržištima zbog poslovnih neizvjesnosti i tekućih poremećaja - dodao je Zhu.

- Savršeno je vrijeme da dobavljači prebace fokus na poboljšanje privlačnosti proizvoda, programe razvoja kanala i lojalnost kupaca dok pritisci na opskrbu popuštaju. U međuvremenu, uspješnost dobavljača na kineskom tržištu ključna je za održavanje povjerenja u lanac opskrbe i, što je još važnije, raspodjelu kapaciteta samim dobavljačima kao i ukupnoj kategoriju pametnih telefona. Budući da je Kina dom većine tehnoloških lanaca opskrbe, pretjerano pesimistično raspoloženje na tržištu odvest će dobavljače komponenti od pametnih telefona do drugih profitabilnijih kategorija. Posljednje s čime se dobavljači žele nositi je još jedan val nestašice komponenti, dok se potražnja oporavlja u drugoj polovici 2022. ili početkom 2023. godine - navodi.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

U Hrvatsku stigao novi Peugeot 3008: Donosimo sve detalje i cijene kompaktnog SUV-a
PREMIJERA

U Hrvatsku stigao novi Peugeot 3008: Donosimo sve detalje i cijene kompaktnog SUV-a

Domaća premijera je održana u Šibeniku, a osim što smo prvi puta uživo vidjeli novi auto saznali smo i kako će izgledati ponuda i kolike će biti cijene

Želimo dovesti STEM u Kozari bok, dođite nam i upoznajte nas
HUMANITARNA AKCIJA

Želimo dovesti STEM u Kozari bok, dođite nam i upoznajte nas

U OŠ Kozari bok u Zagrebu roditelji i uprava škole odlučili su svojoj djeci osigurati nova računala i kvalitetniju nastavu. Pozivaju sve na humanitarnu akciju, nogometni turnir i druženje
Hrvatski učenici plasirali su se na međunarodno natjecanje u engleskom jeziku
VELIKI USPJEH

Hrvatski učenici plasirali su se na međunarodno natjecanje u engleskom jeziku

Hrvatski učenici izborili su sudjelovanje na svjetskoj razini visokim pozicijama u sedam dobnih kategorija, a među njima je najbolji bio učenik Osnovne škole Pučišća Ivano Radić