Obavijesti

Tech

Komentari 58

Hrvati će odsad vaditi tumore tehnologijom iz budućnosti

Hrvati će odsad vaditi tumore tehnologijom iz budućnosti
4

Opremu vrijednu 12 milijuna kuna nabavili su zahvaljujući razumijevanju Ministarstva zdravlja i uprave bolnice, koja takvu suvremenu aparaturu ima jedina u cijeloj regiji

VIDEO

Pacijentica koju su u petak ujutro operirali u Klinici za neurokirurgiju zagrebačkoga KBC-a Sestre milosrdnice dobila je šansu koju do tada u našoj medicini nije imala. 

Tumor u njezinu mozgu bio je smješten vrlo duboko i do sada se smatrao neoperabilnim. No zahvaljujući novoj opremi i edukaciji neurokirurga iz Vinogradske, tumori smješteni u dubokim regijama mozga moći će se operirati, što je doista revolucija za pacijente u našoj državi. 

Prikaz reakcija živaca

Vinogradska

Opremu vrijednu 12 milijuna kuna nabavili su zahvaljujući razumijevanju Ministarstva zdravlja i uprave bolnice, koja takvu suvremenu aparaturu ima jedina u cijeloj regiji. Kako nam je pojasnio predstojnik Klinike za neurokirurgiju, prof. dr. Krešimir Rotim, riječ je o kompletu opreme koji ima posebne instrumente za detaljno praćenje funkcija mozga, odnosno intraoperacijski CT i navigaciju koja omogućuje neurokirurzima da u svakom trenutku iznimno precizno vide putove kojima se prenose impulsi odgovorni za pomicanje ruku i nogu.

Ova metoda zove se traktografija, koja u kombinaciji s magnetskom rezonancijom prije operacije i magnetskom navigacijom tijekom operacije može detaljno prikazati reakcije živaca u rukama i nogama. Dakle, ovi zahvati kombinacija su endoskopije, traktografije i navigacije. 

Educirali se po svijetu

Vinogradska

Kao dodatni osigurač prate se i takozvani evocirani potencijali te na taj način ne postoji opasnost da se kod operativnog zahvata duboko smještenih tumora u mozgu dogodi nešto što će oštetititi kasniju funkciju ruku i nogu pacijenta. Dogodi li se da evocirani potencijali padaju, uređaj to signalizira. Do sada su se, naime, tumori smješteni duboko u mozgu smatrali neoperabilnima ponajviše zato što je postojala velika opasnost od oštećivanja određenih dijelova mozga, a to se kasnije moglo manifestirati problemima s pokretanjem ruku i nogu pacijenta. 

- Riječ je o vrlo kompleksnom skupu uređaja, a srce svega je traktografija. Slali smo svoje liječnike po cijelom svijetu kako bi se educirali za ovakve vrste zahvata, i zapravo je riječ o kontinuiranoj edukaciji. Ovakve zahvate obavljaju samo najbolji europski i svjetski neurokirurški centri - tumači prof.dr. Krešimir Rotim.

A da Klinika za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice spada u sam vrh europske medicine, govori i činjenica da im je UEMS (Europsko udruženje specijalista) odlučilo trajno dati akreditaciju najboljih europskih klinika. 

Ovo udruženje okuplja stručnjake svih vrsta u medicini te određuje tko i iz kojeg područja može dobiti akreditaciju izvrsnosti. Klinika za neurokirurgiju u Vinogradskoj do sada je akreditaciju imala na period od dvije godine, a dobivanjem trajne službeno će biti svrstana među najbolje neurokirurške centre u cijeloj Europi.

Prvi uveli operacije u budnom stanju

Ljudski je mozak, smatra se, jedna od najkompleksnijih stvari u svemiru. Veliki je izazov i za neurokirurge, a ekipa u Vinogradskoj prva je u Hrvatskoj, prije tri godine, počela s operacijama na pacijentima koji su u vrijeme zahvata u budnom stanju. Uz pacijente je cijelo vrijeme psiholog, koji s njima razgovara i opušta ih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama