Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Hrvati osmislili uređaj koji plastiku pretvara u biogorivo

Hrvatski i talijanski znanstvenici razvili su protoptip uređaja koji će morski otpad pretvarati u bio dizel. Projekt se provodi na Lošinju, a predstavlja borbu protiv zagađenja Jadrana

Foto: Screenshot/HRT
12 komentara

Dosad smo bili pošteđeni velikih ekoloških incidenata, ali godinama smo ignorirali ove male. Sad nam se to vraća, rekao je još prije nekoliko mjesceci Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, koja se godinama bavi zaštitom Jadranskog mora.

Ovoga ljeta više nego ikad spominjao se problem zagađenja naše obale i mora. Još početkom godine, u zimskim i proljetnim mjesecima, jug Jadrana redovito je pun plastike, granja i raznog smeća koje donesu morske struje. Hrvatski i talijanski znanstvenici odlučili su svojim izumima tome doći na kraj.

Foto: screenshot/HRT

-U tijeku je testiranje uređaja za reciklažu morskog otpada. Bit će spreman za demonstarciju široj javnosti u svibnju pa rujnu sljedeće godine, rekla je Jelena Basta, direktorica edukacijskog programa u Institutu Plavi svijet za HRT. Jelena je ujedno voditeljica projekta MarGnet vrijednog više od 600 tisuća eura kroz koji su izumljeni ovi prototipi, a Plavi svijet je jedini hrvatski partner.

- Morski otpad je svima izazov jer svi znamo da se od njega može nešto dobiti. Potrebno ga je tretirati i očistiti jer on sadrži brojne biološke elemente, rekla je Jelena. 

UZ BOCE PLUTAJU I FEKALIJE S.O.S. Jadran: Stanje je puno dramatičnije nego se prikazuje

Izgaranjem odnosno razgradnjom 100 kilograma otpada ovim uređajem dobilo bi se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča.

ALARMANTNO JE Ocean je prepun plastike - iako se gotova sva može reciklirati

-Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima. Svaki predmet na morskom dnu odašilje svoje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada, kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u lošinjskim uvalama. U nove akcije uključit će i turiste.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message