Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Hrvatski roboti u Pošti već sortiraju blagdanske pakete

Svaki robot može prenijeti 800 kilograma tereta i manevrirati oko ljudi, opreme i drugih strojeva. Služit će kao pomoć prilikom komisioniranja i prijevoza robote, a u sortirnici će se koristiti za prijevoz pošiljaka

Foto: Gideon Brothers
16 komentara

Hrvatska Pošta objavila je u petak kako su u novom sortirnom centru uveli autonomne robote hrvatske tvrtke Gideon Brothers za prijevoz paleta.

Zagreb: Osječki startup Gideon Brothers predstavili prvog hrvatskog industrijskog robota UMJETNA INTELIGENCIJA 'Naše robote traži cijeli svijet': U mlade Hrvate ulažu milijune

Iz Pošte navode da se na ovaj način spremaju za industriju 4.0 te ističu kako roboti ne zamjenjuju ljude, već su tu kao oruđekojie bi trebalo pomoći postići ciljeve koje ranije nisu ni zamišljali. Dodaju da je to bila i ideja iza odluke o pilot-projektu korištenja autonomnih robota za prijevoz paleta. Projekt će trajati sljedeća četiri mjeseca u visokoregalnom skladištu i sortirnici. Tijekom tog razdoblja običavat će se i radnici koji će ih koristiti. 

Foto: Gideon Brothers

A što će točno roboti raditi?

Oni će biti pomoć prilikom komisioniranja i prijevoza robote, a u sortirnici će se koristiti za prijevoz pošiljaka iz vozila do mjesta za razradu i pripremu za dostavu. Svaki robot može prenijeti 800 kilograma tereta i manevrirati oko ljudi, opreme i drugih strojeva. To može zahvaljujući autonomnim sustavima koji se temelje na vizualnoj percepciji, a kombiniraju dubinsko učenje sa stereoskopskim kamerama.

'KREĆE ROBOTSKA REVOLUCIJA' Napravili ga Hrvati: Robot se vozi sam i nosi 800 kg tereta

Iz Pošte dodaju i da se ovime smanjuju troškovi pružanja usluga, ali i skraćuje trajanje uslužnog ciklusa i povećava učinkovitost energetskih sustava. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message