Hrvatski studentski zbor je proslavio 25 godina rada: Naš glas se i dalje mora uvažavati | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 0

Hrvatski studentski zbor je proslavio 25 godina rada: Naš glas se i dalje mora uvažavati

Hrvatski studentski zbor je proslavio 25 godina rada: Naš glas se i dalje mora uvažavati
1

Nedovoljno kreveta za studente i organizacija nastave tijekom pandemije korone neki su od problema s kojima se suočavaju sveučilišta. Ministar Fuchs rekaoje kako će se i dalje boriti za jednake prilike za sve studente

VIDEO

Više od 150.000 studenata studira na 11 javnih sveučilišta i brojnim državnim i privatnim visokim učilištima diljem Hrvatske. Stoga je stalno djelovanje sveučilišnog tijela koje njima daje glas iznimno važno, istaknuto je na proslavi 25 godina rada Hrvatskog studentskog zbora u Splitu protekle subote.

Na proslavu su došli ministar Radovan Fuchs, te rektori dva najveća studentska sveučilišta u državi Damir Boras i Dragan Ljutić. Oni su se javnosti obratili ispred novoobnovljenog Studentskog doma Bruno Bušić.

- Hrvatski sabor je još 1996. godine donio Zakon o postojanju Hrvatskog studentskog zbora i time je pravno utemeljeno tijelo u kojem studenti imaju svoje predstavnike. Opstali smo, borimo se. U zadnjih godina mandata napravili smo raznih promjena. Bilo je drugačije nego inače zbog utjecaja pandemije nismo imali raznih aktivnosti kakvih smo inače imali i planirali. Nastojali smo izgurati digitalizaciju sveučilišta i visokih škola u početku pandemije. Upravo to je bilo najpotrebnije studentima omogućiti pristupačnu nastavu, a bilo je raznih nepogoda i ove godine - rekao je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, Mateo Marušić.

- Zahvalio bih se svim studentima i studentskim zborovima koji su organizirali i pomogli našim kolegama. Razna sveučilišta su i napravili određene ustupke za takve studente poput ne plaćanja školarine, besplatan smještaj i slično - istaknuo je Marušić, kojem je ovo drugi mandat na čelu HSZ-a.

Predsjednik HSZ-a komentirao je kako je dobrobit studenata na prvom mjestu.

- Mi kao studentski predstavnici ćemo s uvijek zalagati za ugrožene studente. Kroz narednu akademsku godinu pripremamo i određene beneficije za naše studente s tih područja. Mogu govoriti u slučaju Sveučilišta u Splitu gdje se izašlo u susret po pitanju smještaja i plaćanja školarine - pojasnio je Marušić.

Nedostaje kreveta za studente

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić koji je za početak istaknuo odličnu suradnju s Ministarstvom obrazovanja, ali i ukazao na manjak studentskog smještaja.

- Ono što nama nedostaje u Splitu, a i ostalim gradovima države, to su kreveti za naše studente. Interes za Split je velik, ali ne samo za Split. Dobro za našu državu je to što mladi ljudi žele učit - istaknuo je Ljutić

- Ono što smo vidjeli kroz ovo vrijeme pandemije je da nastava treba biti uživo. Prijenos znanja, ideja, rasprava drugi je to način kada učimo na daljinu. Mi svi smo toliko brzo reagirali i prešli na učenje na daljinu što je nevjerovatno da toliku snagu imamo, a da to nismo ni znali -zaključio je, pohvalivši ministra obrazovanja Radovana Fuchsa kao "ministra koji zna donijeti odluku u pravo vrijeme" aludirajući na preporuku ministra o početku nastavu u klasičnom obliku, uživo.

Boras: Nadamo se da će što više nastave biti uživo

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je budućnost sveučilišta u zadržavanju mladih u Hrvatskoj. To su oni visokoobrazovani koji će našu djecu dalje obrazovati, isto tako stvarati stručnjake koji će omogućiti da Hrvatska u tehnološkom i tehničkom smislu, ne samo u doba pandemije nego i inače, može sudjelovati u globalnoj raspodjeli znanja i ulaganja u budućnost svijeta - rekao je Boras.

Dodao je kako i Zagreb zahtjeva veći broj soba za studente te se taknuo ključnog problema kada studenti moraju napustiti svoje stanove zbog početka sezone i turizma.

- U okviru pandemije moramo osigurati nastavu što je više moguće na izravan i kontaktni način. Mi se tu potpuno slažemo s ministarstvom i od početka govorimo kako virtualna nastava može u jednom dijelu zadovoljiti, ali ne i u predavanjima, vježbama, kada gledamo društveni život studenata, razmjenu informacija i komunikaciju - nastavlja Boras.

Jednake prilike za sve studente

Ministar Radovan Fuchs napomenuo je kao je obrazovanje jedno od ključnih ulaganja za uspješno društvo i uspješno gospodarstvo.

- Mi ćemo od strane ministarstva u okvirima mogućeg raditi maksimalno kako bi poduprli te aktivnosti u cijelom prostoru RH. Studenti u svim gradovima moraju imati jednake ili slične prilike - rekao je Fuchs te dodao kako će nastaviti s programom stipendija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Revolucija u Novskoj: Dobit ćemo ozbiljan fakultet za gaming i arenu za e-sport
INVESTICIJA OD 100 MILIJUNA EURA

VIDEO Revolucija u Novskoj: Dobit ćemo ozbiljan fakultet za gaming i arenu za e-sport

Plus+ Posjetili smo Tehničku školu u Novskoj čiji program tehničara za videoigre upisuju učenici iz cijele Hrvatske. Ovdje počinje i gradnja supermodernog Centra za gaming

Škola mu dala da kemiju sluša s višim razredima: 'Naš Ronald rođeni je talent za kemiju...'
GENIJALAC IZ VELIKE GORICE

Škola mu dala da kemiju sluša s višim razredima: 'Naš Ronald rođeni je talent za kemiju...'

OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici već godinama prati potencijalno darovitu djecu. Ronald Podgorski jedan je od takvih učenika
Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo
SVE JE SAMA ODRADILA

Lucija (14) je napravila veliko istraživanje o STEM-u: Mi mladi trebamo paziti čemu vjerujemo

Učenica sedmog razreda u zagrebačkoj OŠ Stenjevec Lucija Blažek (14) ispitala je 549 učenika, nastavnika i programera. Zanimalo ju je što znaju o STEM-u