Tech

Komentari 1

HT će u Svetoj Nedelji postaviti pametnu javnu rasvjetu, žele smanjiti svjetlosno zagađenje

HT će u Svetoj Nedelji postaviti pametnu javnu rasvjetu, žele smanjiti svjetlosno zagađenje

Stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije, a njima će se moći upravljati daljinski i imat će praćenje osnovnih vremenskih uvjeta, a neki će detektirati prolazak pješaka i mjeriti buku u prometu

HT Grupa i Sveta Nedelja potpisali su u petak ugovor o provedbi istraživačko-razvojnog pilot projekta pametne javne rasvjete. Riječ je o rješenju koje je u potpunosti razvijeno unutar HT-a, može raditi na svim tipovima mrežnih tehnologija, uključujući 3G, 4G, 5G, NB IoT i primjenjivo je na svim vrstama javne rasvjete te bi trebalo značajno doprinijeti energetskoj učinkovitosti Grada, ali i kvaliteti života, sigurnosti građana i smanjenju svjetlosnog zagađenja, navodi se u priopćenju.

Stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije, odnosno postat će 'pametni' te će biti moguće bežičnim putem na daljinu upravljati i nadzirati svjetiljkom. Nove funkcije uključivat će i praćenje osnovnih vremenskih uvjeta, koji uključuju temperaturu, vlagu, tlak i UV zračenje, praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke, dok će dio stupova imati funkciju detektiranja prolaska pješaka i mjerenja buke u prometu.

- Ponosni smo što je upravo Sveta Nedelja nositelj prvog ovakvog projekta u RH.  Pametna javna rasvjeta i sam mehanizam upravljanja njome, uvelike će doprinijeti kvaliteti i sigurnosti naših građana, ali i energetskoj učinkovitosti. Ovim projektom nastavljamo ulaganja na području digitalizacije grada i vjerujemo kako ćemo i dalje opravdano biti grad za primjer drugima - rekao je gradonačelnik  Dario Zurovec.

- Ovo je prvi projekt ovakvog tipa u Hrvatskoj, gdje se na stupove javne rasvjete ugrađuje hardver koji nije namijenjen samo za upravljanje i nadzor svjetiljki. Sveta Nedelja, koja je bila jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojem je uvedena 5G mreža, ima veliku ambiciju i jasnu viziju razvoja te je provedba projekta pametne rasvjete dobar primjer kako možemo doprinijeti digitalizaciji i transformaciji grada i većoj kvaliteti života stanovnika. Uz kvalitetnu optičku infrastrukturu, 5G mrežu te razvijenu NB IoT mrežu od kojih velike koristi imaju i javni i privatni sektor, mogućnosti za daljnji razvoj pametnih rješenja i pametnih gradova gotovo su neograničene, a Sveta Nedelja može poslužiti kao ogledni primjer - izjavila je Marijana Bačić, potpredsjednica za Korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu.

HT će osigurati potreban hardver, softver i uslugu povezivanja, a Grad Sveta Nedelja će ustupiti na korištenje infrastrukturu javne rasvjete i osigurati ugradnju upravljačko-komunikacijskih modula na tijela javne rasvjete. Predviđeno trajanje pilot projekta bit će šest mjeseci tijekom kojih će stručni tim grada Sveta Nedelja i HT-a zajednički analizirati podatke i rad sustava te graditi znanje s ciljem optimizacije rješenja i pružanja što bolje usluge kako građanima tako i Gradu.