Obavijesti

Tech

Komentari 4

HT organizirao prvi metaverse 'event' u Hrvatskoj: 'Ovo će biti sljedeća generacija interneta'

HT organizirao prvi metaverse 'event' u Hrvatskoj: 'Ovo će biti sljedeća generacija interneta'
8

Hrvatski Telekom je za manji broj novinara organizirao konferenciju u metaverzumu, na kojoj smo se kretali kroz virtualni prostor u kojem je domaći operater predstavio što sve može donijeti nova tehnologija

VIDEO

Hrvatski telekom (HT) u srijedu je predstavio ulogu mrežne infrastrukture u izgradnji metaverzuma ili ogromne interoperabilne mreže virtualnih 3D svjetova, što je i iduća generacija interneta koja neće zamijeniti današnji nego će ga nadograditi.

"Metaverse ili metaverzum je iduća generacija interneta gdje se radi o 3D iskustvima s digitalnim sadržajem te se nakon sadašnje interakcije čovjeka i interneta to 'diže' na interakciju čovjeka sa digitalnim okruženjem", objasnio je član uprave HT-a i glavni direktor za tehnologiju i IT Boris Drilo.

U metaverzumu se, kako je dodao, spaja fizičko i digitalno, a svijet virtualnog je što sličniji realnosti i s time su mogućnosti jako velike, od marketinga i upotrebe u turizmu za promociju destinacija, vođenje razgleda i drugog, do medicine i obrazovanja, što su na predstavljanju komentirali doktor Natko Beck i profesor geografije Dejan Nemčić.

To je potencijalno i iduća velika era u računarstvu, jer zbog velike tehnološke zahtjevnosti sad je još u ranoj fazi, ali se očekuje evolucija u idućim godinama.

Drilo je kazao i da je to nova tehnologija koja koristi avatare kao digitalni identitet za ulazak u metaverse svijet i konzumiranje sadržaja u njemu, slično kao što se danas koriste lozinke za ulazak u virtualni svijet.

Po prognozama analitičke globalne kuće, metaverse bi za četiri-pet godina, od oko 2026. na dalje, mogao postati nešto što se redovno koristi ili tzv. mainstream, a mnoge svjetske velike kompanije, poput Disneya, McDonaldsa i drugih već na tome ozbiljno rade.

Također i telekomi, pri čemu je Drilo kazao da su u HT to razvijali zajedno s DT-om oko godinu dana, te su ta dva telekoma i među rijetkima za sada u Europi koji su u razvoju toga došli do te razine da mogu predstaviti i konkretno iskustvo korištenja.

Zagreb, 11.05.2022 - HT konferencija za medije Metaverzum

Tako je nekoliko hrvatskih novinara među prvima na HT-ovom predstavljanju 'ušlo' u metaverzum, a nakon što su u HT kreirali njihove osobne avatare na osnovi fotografija lica. Tako su se njihovi avatari, uz osobno usmjeravanje s virtualnim (VR) naočalama i dva 'joysticka' kretali u novom svijetu, bili na obali mora, u planinama, restoranu i slično, pa i trčali i skakali, sve zapravo stvarno sjedeći na jednom mjestu, stolici.

Neka daleka buduća mogućnost bit će primjerice i da avatar bude na nekoj konferenciji, pa i govori ako treba, što usmjerava njegova stvarna osoba s neke sasvim druge lokacije ili dijela svijeta. 

"Za to su nam važne brze optičke mreže, bez kojih to nije ni moguće, i sve optičke brze veze koje smo realizirali do sada prema više od 500 kućanstava u Hrvatskoj zapravo već to podržavaju i omogućuju da se ovakva razina metaversa sada može koristiti", zaključio je Drilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.