Tech

Komentari 0

HT otvorio inovacijski centar s tehnologijama za budućnost

HT otvorio inovacijski centar s tehnologijama za budućnost

U Business Showroomu u Zagrebu moći će se vidjeti i isprobati tehnologije koje razvijaju, pa se na jednom mjestu mogu isprobati nova i inovativna rješenja pametnih gradova, ali i cloud i data centara

Hrvatski Telekom otvorio je danas Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitaliziraju hrvatske tvrtke i gradove. Tako su predstavili prednosti migracije poslovanja u Cloud u svom dvostruko većem data centru, pokazali kako tehnologije pametnih gradova mogu poboljšati kvalitetu života u hrvatskim gradovima, smanjiti štetne emisije, povećati razinu javnih usluga i učinkovitost javne potrošnje te su predstavili mogućnosti primjene blockchain tehnologije u digitalizaciji industrije i javnog sektora.

U Business Showroomu u zagrebačkoj Radničkoj cesti moći će se vidjeti i isprobati tehnologije koje Hrvatski Telekom i Combis razvijaju s partnerima, a osim za poslovnu zajednicu, otvoren je i za građane koje zanima najmodernija tehnologija dostupna u Hrvatskoj. Tako se na jednom mjestu mogu vidjeti i isprobati rješenja iz pametnih gradova i cloud i data centara, kao što su pametan video nadzor, nadzor kvalitete gradova, zraka, pametna rasvjeta, punionice za automobile ili pametan parking...

Iz HT-a navode da je ovo sastavni dio njihove platforme "Svijeta boljih mogućnosti" kojom žele ostvariti korporativno obećanje o ubrzanju digitalizacije tvrtki i gradova, pa tako prezentiraju niz rješenja kojima bi oblikovali razvoj industrija i gradova.

- Hrvatski Telekom najveći je privatni investitor u Hrvatskoj. Samo u posljednje četiri godine u nove tehnologije investirali smo više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta. Dosad smo digitalizirali više od 30 % svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, no želimo pojačati tempo. Želimo ubrzati digitalizaciju Hrvatske i ekonomski razvoj zemlje te svim građanima zemlje omogućiti bolje prilike i usluge, kako bi bili spremni za novi val tehnoloških promjena. Razvili smo niz sofisticiranih rješenja za kompanije, a razvijamo i rješenja namijenjena digitalizaciji gradova. Na taj način dodatno potičemo otvaranje novih radnih mjesta u nizu malih i srednjih partnerskih poduzeća - izjavio je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma za poslovne korisnike.

Jedan od ključnih partnera je Microsoft s kojim prvi u Hrvatsku dovodi jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu – Microsoft Azure Stack, koja omogućuje istovremeni pristup najmodernijim cloud sustavima i upravljanje podacima koji ostaju u Hrvatskoj. Zahvaljujući Microsoft Acceleration Centru na raspolaganju imaju 4.000 programera I IT eksperata koji ga mogu podržati u svim projektima.

- Izuzetno nas veseli što nas je Hrvatski Telekom odabrao za strateškog partnera u nadogradnji i transformaciji svog najvećeg Data Centra koji će time postati najsuvremeniji podatkovni centar značajno većih kapaciteta. Naše partnerstvo će osigurati bržu digitalnu transformaciju hrvatskog tržišta jer se pri nadogradnji koristi Microsoft AZURE STACK tehnologija koja omogućuje ekstenziju računalnog oblaka AZURE u Data Centar okruženje te na taj način donosi agilnost i ubrzanu inovaciju, te istovremeno upravo kroz ovakav hibridni model ispunjava razne regulatorne zahtjeve - izjavila je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.