Obavijesti

Tech

Komentari 53

HT počeo testirati još brži 5G, mrežom pokrili 1,2 milijuna ljudi

HT počeo testirati još brži 5G,  mrežom pokrili 1,2 milijuna ljudi

Komercijalni rad 5G mreže na 3,5 GHz spektru počet će nakon zaključenja javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,5 GHz i 26 GHz koja je predviđena u prvoj polovini ove godine

Hrvatski Telekom objavio je u ponedjeljak kako su sada započeli s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranje 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu, što će omogućiti nove mogućnosti mreže, ali i dva do tri puta veće brzine te veće mogućnosti korištenja u brojnim sektorima. 

Testiranja se zasad provode u ograničenom opsegu na dijelu komercijalnih korisnika u Zagrebu, a uskoro i u Osijeku.

Na današnjim testiranjima na 3,5 GHz mreži Hrvatskog Telekoma u Zagrebu izmjerene su gigabitne brzine.

Testiranjem obuhvaćeni korisnici o tome će biti obaviješteni i neće imati nikakvih dodatnih troškova, a moći će koristiti pogodnosti još brže 5G mreže.

Širi se HT-ov 5G: Isprobali smo kolike su brzine diljem Zagreba
Širi se HT-ov 5G: Isprobali smo kolike su brzine diljem Zagreba

Komercijalni rad 5G mreže na 3,5 GHz spektru počet će nakon zaključenja javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,5 GHz i 26 GHz koja je predviđena u prvoj polovini 2021. godine.

Hrvatski Telekom je krajem 2020. godine na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) uveo prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj i njome je trenutno pokriveno 17 gradova i više od 1,2 milijuna stanovnika, a kako navode, u 2021. godini nastavljaju s rastom pokrivenosti i uvođenjem još većih brzina.