Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

HT prvi u Hrvatskoj pokrenuo mrežu i za pametnije gradove

Narrowband IoT mreža već se testirala u Koprivnici, a ona će biti pogodna kod sustava za pametno parkiranje, upravljanje otpadom, praćenje stvari i pošiljaka ili pametna brojila

Foto: Hrvatski Telekom
0 komentara

Hrvatski Telekom predstavio je na WinDays 18 konferenciji novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT) koja bi trebala u Hrvatskoj omogućiti pravu eksploziju tržišta interneta stvari. Radi se o tehnologiji za uređaje koji ne moraju stalno biti online te šalju male količine prometa bez potrebe za SMS-om, MMS-om ili glasovnom komunikacijom. Tako bi se u kraktom roku trebao omogućiti velik broj IoT uređaja na tržištu te bi se našim kompanijama trebali osigurati preduvjeti za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište. 

NB-IoT tehnologija pogodna je za primjenu u rješenjima namijenjenima poslovnim i privatnim korisnicima npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, za praćenje kvalitete zraka, za praćenje stvari i pošiljaka, za pametna brojila, kod sustava pametnog doma, sustava za praćenje zdravstvenog stanja i slično.

- Hrvatski Telekom želi potaknuti razvoj i korištenje tehnologije interneta stvari koja ima potencijal značajno unaprijediti kvalitetu života naših građana. Upravo stoga krenuli smo i komercijalno s infrastrukturom koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Na taj način HT dodatno potvrđuje svoju poziciju telekom operatora s najboljom mrežom na hrvatskom tržištu - izjavio je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za poslovne korisnike.

Glavne prednosti ovakve tehnologije su niski troškovi i jedostavni komunikacijski moduli koji omogućuju izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu. Troši se mala količina energije, tj. baterije mogu trajati znatno dulje, a tehnologija se temelji na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru. Garantirana je i dugoročna opstojnost standarda s obzirom da su se za NB-IoT tehnologiju kroz dugoročnu strategiju poslovanja opredijelili svi veliki telekom operatori.

Upravo zato će mnogi dobavljači IoT rješenja implementirati NB-IoT kao primarnu komunikacijsku tehnologiju pri razvoju svojih rješenja. To će osigurati dugovječnost ove tehnologije te generirati potražnju za NB-IoT uređajima i na taj način sniziti njihovu cijenu. Poslovni i privatni korisnici IoT rješenja neće trebati dodatno ulagati u postavljanje i održavanje mreže što će značajno smanjiti rizik ulaganja i cjelokupnu investiciju.

NB-IoT mrežu odlikuje odlična rasprostranjenost i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima (npr. u podrumima), što je posebno bitno za specifične primjene poput pametnih brojila. Odlikuje je i visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama. To se odnosi ne samo na sigurnost podataka, nego i ljudi budući je, na primjer, jedna od mogućih primjena NB-IoT tehnologije i u regulaciji prometa.

Nakon uspješno završenog testiranja NB-IoT mreže u gradu Koprivnici tijekom 2017. godine, NB-IoT mreža bit će komercijalno dostupna 2. svibnja 2018.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message