Obavijesti

Tech

Komentari 0

Huawei predstavio 5.5G: Otkrili i zašto će ovo biti prekretnica u razvoju novih mobilnih usluga

Huawei predstavio 5.5G: Otkrili i zašto će ovo biti prekretnica u razvoju novih mobilnih usluga
3

Umjetna inteligencija, proširena stvarnost, video streaming u 8K rezolucijama te mobilnost sljedeće generacije razlozi su zbog kojih je Huawei već krenuo u razvoj nadogradnje 5G mreže

VIDEO

Huawei je na najvećem godišnjem sajmu industrije mobilnih komunikacija u Barceloni naglasak stavio na komercijalizaciju novog 5.5G standarda koji u komercijalnu primjenu ulazi već ove godine, a kako ističu, dodatno će otključati potencijal mobilnih mreža i stvoriti nove prilike za rast telekomunikacijske industrije. 5.5G bit će ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže te dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga, uvjeravaju iz kompanije.

Huawei je na MWC-u predstavio cijeli niz 5.5G, F5.5G i Net5.5G proizvoda i rješenja za više scenarija, a do sada su već pomogli operaterima da pokrenu 5.5G komercijalnu verifikaciju i testiranje u više od 20 gradova diljem svijeta. Huawei će na MWC-u lansirati i prvi temeljni model telekomunikacija u industriji koji će ponuditi inteligentne aplikacije temeljene na ulogama i scenarijima za podršku zahtjevima industrije za agilnim pružanjem usluga.

Što sve mijenja 5.5G?

5.5G tehnologija donosi značajna poboljšanja u odnosu na 5G na različitim pokazateljima performansi, pa tako u downlinku, maksimalna brzina doseže 10 Gbps, što je značajan skok s početnih 1 Gbps 5G mreže.

Također, 5.5G olakšava inovativne usluge poput XR-a i 3D prikaza bez naočala. Brzine uplinka rastu na 1 Gbps s prethodnih 100 Mbps.

Ovo poboljšano izvođenje ključno je u eri dominiranoj cloud podacima, rastućem live streamingu i imerzivnim hologramima... U staničnom IoT-u, 5.5G podržava do 100 milijardi veza u svim scenarijima, zadovoljavajući potrebe za industrijskom visokom brzinom te prilagođavajući raznoliko IoT module uključujući RedCap i pasivne uređaje.

U smislu determinističkog iskustva, 5.5G će smanjiti latenciju na samo 1 ms, podržati pozicioniranje na razini centimetara te povećati pouzdanost mreže za toB usluge.

Li Peng, korporativni viši potpredsjednik Huaweija i predsjednik ICT prodaje i usluga, na 5G Beyond Growth Summitu koji je organiziran u sklopu MWC objasnio je da se 5G već pokazao kao tehnologija koja je telekom industriji stvorila nove prilike, a 5.5G je tehnologija koja će samo dodatno potaknuti pozitivne trendove.

- 5G je na pravom putu prema poslovnom uspjehu. Komercijalna uporaba 5G usluge počela je 2019. i tijekom proteklih pet godina tehnologija je privukla 1,5 milijardi korisnika širom svijeta. Trenutačno, 20 posto globalnih mobilnih pretplatnika koristi 5G mrežu, a ti korisnici generiraju 30 posto ukupnog mobilnog prometa i doprinose 40 posto prihoda mobilnih usluga - izjavio je Li Peng.

Nova era u mobilnoj tehnologiji

Li je objasnio da se tehnologija 5.5G spaja s tehnologijama umjetne inteligencije i clouda, što će omogućiti značajno brže iskorištavanje potencijala svih tih tehnologija.

Telekom operatori na Bliskom Istoku već su implementirali Massive MIMO mreže, a optimalno iskustvo koje pružaju te mreže učinilo je uspješnim uvođenje 5G FWA (Fixed Wireless Access) tehnologije. Trenutačno, 5G FWA povezao je gotovo 3 milijuna domaćinstava, čime je postao snažan pokretač rasta prihoda za operatore.

Više od 20 posto globalnih 5G operatera već je usvojilo modele cjenovnog razvrstavanja temeljenog na brzini, a na primjeru jednog od takvih operatera se pokazalo da to može podići prosječan prihod po korisniku za čak 23 posto. U slučaju drugog operatera koji je napravio paket za korisnike s garantiranim uplinkom kako bi pružio iskustvo visoke definicije prijenosa, prosječan prihod po korisniku je povećan za više od 70 posto. Razvijaju se i nove usluge, primjerice korištenje cloud mobitela, virtualnih avatara kao standarda u pozivima, real-time prijava šteta od osiguranja i sl.

5G je također usvojen među mnogim industrijama. U Kini je više od 50.000 slučajeva uporabe privatnih 5G mreža ušlo u komercijalnu upotrebu u više od 50 različitih industrija.

Na kraju summita, Li je zaključio: "Zajedno s operatorima, otključat ćemo potencijal 5G i 5.5G usluge te potaknuti nevjerojatan novi rast."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana